Homevesti25 godina Crkve u Mongoliji!

25 godina Crkve u Mongoliji!

Katolička Crkva u Mongoliji ove godine slavi 25 godina svoje nazočnosti u toj zemlji. „Srebreni jubilej” – objavila je agencija Fides – obilježen je 9. jula, svetom misom, u katedrali Svetoga Petra i Pavla, u Ulan Batoru.

Biskup Wenceslao Padilla, apostolski upravitelj Mongolije, zahvalio je Bogu i svim suradnicima za ono što je u proteklih 25 godina učinjeno. „U ovom trenutku – rekao je prelat za vrijeme proslave – zaista mogu reći, a želim i uzviknuti svijetu, riječi proroka Izaije: „Hvalite Jahvu, prizivajte ime njegovo! Objavite narodima djela njegova, razglašujte uzvišenost imena njegova!“ (Izaija 12,4).

Bog otaca naših je stvarno pun milosti, ljubavi; štitio je i vodio na svakom koraku naš hod vjere i našu malu zajednicu vjernika, u Mongoliji. Biskup je također naglasio da je ”stabilnost Crkve u Mongoliji, koja je prisutna na različitim područjima društvenoga života, stalno rasla i jačala.” „Dolaskom misionara različitih redovničkih zajednica i iz različitih zemalja, kao i uz suradnju i vjeru mnogih Mongola – objasnio je – pomoglo je u izgradnji snažne prisutnosti Crkve u Mongoliji”.

Ove se godine slavi i 25. godišnjica diplomatskih odnosa između Svete Stolice i Mongolije. Kada je ta azijska zemlja, u ranim 90-im godinama postala demokratskom državom, Vlada je na samoinicijativno zatražila uspostavu diplomatskih odnosa sa Svetom Stolicom.

Dana 4. aprila 1992. diplomatski su  odnosi uspostavljeni, a već 10. jula iste godine stigla je i prva skupina misionara – tri člana Kongregacije Bezgrešnog Srca Marijina. Tijekom proslave 9. jula u Ulan Batoru, mons. Marco Sprizzi, prvi savjetnik u Apostolskoj nuncijaturi, u Južnoj Koreji i Mongoliji, kazao je da je „Sveta Stolica je bila jedna od prvih država koje su priznale Mongoliju pred međunarodnom zajednicom, nakon osamostaljenja.”

„Od tada smo u vrlo dobrim odnosima.” „Papa – zaključio je mons. Sprizzi – skrbi za duhovnu i materijalnu dobrobit mongolskoga naroda. Od trenutka od kad ne promičemo svoje interese, nego prije svega interes mongolskoga naroda, odnosi su vrlo dobri, a mi i dalje nastavljamo služiti stanovništvu ove zemlje.”

Važna je vijest konačno zabilježena i na političkoj sceni. Nakon glasovanja održanog proteklih dana (9. jula 2017.), s većinom od 55.15% glasova, izabran je novi predsjednik: Khaltmaa Battulga, bivši majstor borilačkih vještina i član Demokratske stranke, u opoziciji.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: