HomevestiAfganistan. „Save the Children“: Djeca izložena neprekidnom strahu od nasilja i bombi

Afganistan. „Save the Children“: Djeca izložena neprekidnom strahu od nasilja i bombi

Na slici: Oko 3,7 milijuna afganistanske djece školske dobi nema pristupa obrazovanju  (ANSA)

Osamnaest godina sukoba neizbrisivo je obilježilo djetinjstvo i adolescenciju mladih Afganistanaca koji čitav svoj život svjedoče nasilju i teroru. Humanitarna organizacija „Save the Children“ od zaraćenih strana traži da poduzmu svaki mogući napor kako bi zaustavile ubijanje i ranjavanje djece te spriječile napade na škole ili bolnice

Prema podacima humanitarne organizacije „Save the Children“, u Afganistanu je od 2015. do 2018. godine ubijeno ili ranjeno 12.500 djece, a 274 ih je uvojačeno. Danas 3,8 milijuna djece u toj zemlji treba humanitarnu pomoć i oko 600.000 ih trpi od teške neuhranjenosti. Oko 3,7 milijuna djece školske dobi nema pristupa obrazovanju.

Filippo Ungaro, glasnogovornik talijanskoga ogranka spomenute organizacije, koja se već stotinu godina zalaže kako bi zaštitila djecu i osigurala im budućnost, u razgovoru za našu radijsku postaju istaknuo je da svatko tko ubije ili ozlijedi djecu mora odgovarati pravdi. Svaki je rat usmjeren protiv djece – kazao je Ungaro, napomenuvši da je mir jedini preduvjet za afirmaciju temeljnih ljudskih prava, posebice u slučaju male djece.

Ungaro je potom napomenuo da u Afganistanu djeluju od 1976. godine te tu azijsku zemlju nazvao jednim od najgorih mjesta za djetinjstvo i odrastanje. „Save the Children“ u Afganistanu djeluje na području zdravstva, obrazovanja i zaštite. U 2018. su godini za 600.000 afganistanske djece uspjeli osigurati zdravstvenu skrb, prehranu i obrazovanje te ih uključiti u program za žrtve zlostavljanja, nasilja ili izrabljivanja.

„Save the Children“ od zaraćenih strana traži da poduzmu svaki mogući napor kako bi zaustavile ubijanje i ranjavanje djece te spriječile napade na škole ili bolnice. Nijedno se dijete ne bi smjelo naviknuti na nasilje i normalnim smatrati zvuk eksplozije ili vojnih helikoptera. Osuđujemo uskraćeno pravo na djetinjstvo – rekao je Filippo Ungaro i zaključio – Kad se neka država odrekne djetinjstva, zapravo se odriče vlastite budućnosti.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: