HomevestiAfrički biskupi obavezali se više zauzimati za obitelj, djecu i migrante

Afrički biskupi obavezali se više zauzimati za obitelj, djecu i migrante

Na slici: Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara

Na završetku 18. plenarne skupštine Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara za svojeg predsjednika izabralo kardinala Philippea Nakellentuba Ouédraoga, nadbiskupa Ouagadougoua, u Burkini Faso.

Na završetku 18. plenarne skupštine Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara koja se, prigodom 50. obljetnice toga crkvenog tijela za koordinaciju pastorala na afričkom kontinentu, ovih dana održala u Kampali, u Ugandi, 40 delegata biskupskih konferencija potpisalo je dokument kojim su se obvezali da će se posebno zauzimati za vrednovanje obitelji utemeljene na zajednici muškarca i žene koja ostaje prvo mjesto evangelizacije, polažući posebnu pažnju na djecu i mlade, te štiteći ih od nasilja i zlostavljanja koji su rašireni u afričkom društvu.

Vijeće biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara kao crkveno tijelo plod je Drugog vatikanskog sabora i želje svetoga pape Pavla VI., prvog pape koji je posjetio Afriku, odnosno Ugandu, gdje je prisustvovao osnivanju novoga Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara koje se tom prilikom okupilo u Kampali. Nakon 50 godina, u tom istom gradu, sastali su se članovi Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara zajedno s mnogim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima laicima kako bi proslavili zlatni jubilej i izabrali novog predsjednika. Izabrali su kardinala Philippea Nakellentuba Ouédraoga, nadbiskupa Ouagadougoua, u Burkini Faso.

Oko središnje teme skupštine „Crkva, Božja obitelj u Africi“ razvilo se mnogo razmišljanja o napretku koji je učinjen u pola stoljeća života Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara na polju evangelizacije, na području ekumenizma, međureligijskog dijaloga, zajedništva, crkvene suradnje i odnosa s građanskim društvom. Više je preporuka ponuđeno u zaključnom nagovoru kako bi dale novi zamah glavnoj temi obitelji, kako bi se vrednovala uloga žene, posvetila pažnja kršćanskoj formaciji mladih, djeca zaštitila od zlostavljanja i nasilja u samim obiteljima, kako bi se više usredotočilo na borbu protiv rada djece, trgovine djecom i njihovog novačenja u oružane skupine.

To su pojave koje postoje u mnogim dijelovima afričkog kontinenta, iako postoje zakoni koji osuđuju te grozne zločine. Potreban je veći napor da se iskorijene uzroci tih groznih tragedija – primijetili su biskupi i prihvatili taj izazov, obećavši da će kao Crkva u Africi dati sve od sebe kako bi osigurali da djeca budu zaštićena pod svim vidicima. Afrika kao Crkva obitelj je koja uključuje oca, majku i djecu. Međutim u nekim prilikama djeca podnose velike patnje.

To se događa u slučajevima seksualnog zlostavljanja, kada ih se obučava za oružane borbe, kada su oduzeti obiteljima kako bi bili prodani i iskorištavani na poslu. Evanđelje preporučuje ljubiti bližnjega kao sebe; djeca su naš bližnji, naša je obaveza i dužnost ljubiti ih i braniti od svakog iskorištavanja – zaključili su biskupi, članovi Vijeća biskupskih konferencija Afrike i Madagaskara, ne zaboravivši na kraju istaknuti i potrebu pastoralne brige za migrante i izbjeglice, te potporu cjelovitom ekološkom razvoju osobe uključene u stvoreno. Osim toga, biskupi su uputili hitan apel vladama, političarima i civilnim vlastima da zajedno rade za dobrobit svojih naroda.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: