HomevestiAfrika: Ubijena dva svećenika

Afrika: Ubijena dva svećenika

Biskupi potiču katolike da pojačaju molitve

U Kamerunu je ubijen franjevac kapucin otac Toussaint Zoumaldé iz Srednjoafričke Republike koji je radio u Čadu. Naime, redovnik je u zapadni dio Srednjoafričke Republike, odakle je podrijetlom, otišao održati tečaj formacije za mjesne svećenike, a u Čad se vraćao kroz Kamerun. Nepoznati ljudi napali su ga u noći između 19. i 20. marta i ubili hladnim oružjem dok se odmarao. U ovom trenutku napadačima nema traga. Otac Toussaint rođen je 1971. godine i dugo je radio kao novinar za Radio Siriri u biskupiji Bouar, u Srednjoafričkoj Republici, a skladao je više vjerskih pjesama.

Na jugu je Nigerije pak 20. marta, nedaleko od mjesta gdje je otet svećenik Clement Rapuluchukwu Ugwu, pronađeno njegovo mrtvo tijelo. Oca Ugwua 13. marta navečer silom su iz župne kuće odveli razbojnici koji su ga ranili pucanjem iz pištolja. Njegov je biskup, Callistus Onaga, pozvao policiju da uhvati ubojice, te osudio niz nasilnih ubojstava u cijeloj zemlji. Biskup je potaknuo kršćane da pojačaju svoje molitve za spas zemlje.

Biskup Onaga je također izrazio žaljenje zbog toga što policija nije spasila oca Ugwua unatoč uvjeravanjima da su na tragu otmičara koji su spokojno na bankomatu podizali svećenikov novac. Odmah smo otmicu oca Ugwua prijavili policiji i od tada sam tri puta išao u policijsku postaju, ali nastavili su mi govoriti da su blizu otmičarima. Sumnjam da su išta poduzeli, jer je njegovo tijelo pronađeno 20 kilometara od kuće – rekao je biskup Onaga, a prenijela katolička tiskovna agencija FIDES.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: