HomevestiAustralski sud odbio žalbu kardinala Georgea Pella

Australski sud odbio žalbu kardinala Georgea Pella

Na slici: Kardinal George Pell

Vrhovni je sud australske savezne države Victorije potvrdio presudu donesenu na kraju prvostupanjskoga postupka protiv kardinala Georgea Pella, objavljenu u februaru, za seksualno zlostavljanje maloljetnikā. Kardinalovi odvjetnici mogu u roku od 28 dana podnijeti posljednju moguću žalbu. Tiskovni je ured Svete Stolice u posebnom priopćenju istaknuo da Sveta Stolica ponovno izražava blizinu žrtvama seksualnoga zlostavljanja i potvrđuje da će progoniti članove klera odgovorne za takva zlodjela

Noćas nešto poslije 1 sat i 30 minuta, po europskom vremenu, objavljena je sudska odluka donesena nakon žalbenoga ročišta održanoga početkom lipnja. Odluka je donesena presudom većine 2 prema 1. Prvi postupak za zločine seksualnog zlostavljanja „iz prošlosti“ završen je bez presude, a nakon njega je uslijedio novi postupak u kojem su porotnici kardinala proglasili krivim. Drugu je optužnicu sud odbacio zbog nedostatka dokaza.

Ponovno izražavajući poštovanje prema australskim sudskim vlastima, kako je istaknuto 26. februara povodom prvostupanjske presude, Sveta Stolica prima na znanje odluku o odbijanju žalbe kardinala Georgea Pella – izvijestio je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice Matteo Bruni. U iščekivanju eventualnoga novog razvoja sudskoga postupka, podsjeća da je kardinal uvijek isticao svoju nevinost, te da je njegovo pravo obratiti se Visokom sudu. Ovom prigodom, zajedno s Crkvom u Australiji, Sveta Stolica potvrđuje blizinu žrtvama seksualnoga zlostavljanja, kao i obvezu da će, putem nadležnih crkvenih vlasti, progoniti odgovorne članove klera – istaknuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: