Homelokalne vestiBečki kardinal Šenborn načalstvovao svečanoj Misi za sve žrtve Prvog svetskog rata

Bečki kardinal Šenborn načalstvovao svečanoj Misi za sve žrtve Prvog svetskog rata

U subotu, 10. novembra, u 11 časova, u katedrali Uspenja Blažene Device Marije služena je svečana Misa za sve žrtve Prvog svetskog rata, a povodom 100. godišnjice njegovog završetka. Evharistijskom slavlju načalstvovao je uvaženi i dragi gost Uzoriti kardinal Kristof Šonborn, nadbiskup bečki, uz sasluživanje domaćina monsinjora Stanislava Hočevara, nadbiskupa beogradskog, nadbiskupa Lućana Surijanija, apostolskog nuncija u Beogradu, kao i svih biskupa sa teritorije Republike Srbije, biskupa iz Banja Luke i Đakova.

Misa je otpočela pojanjem dece iz Nemačke škole u Beogradu, dok je liturgijsko odgovaranje pripalo Muškom ekumenskom horu. Prisutnim vernicima, obratio se Preuzvišeni nadbiskup Hočevar, poželevši srdačnu i bratsku dobrodošlicu kardinalu Šonbornu, braći biskupima, diplomatskom koru, sa posebnim pozdravima ministru spoljnih poslova Republike Srbije gospodinu Ivici Dačiću i vikarnom episkopu remezijanskom Srpske Pravoslavne Crkve gospodinu Stefanu.

Nakon svetopisamskih čitanja, verne je nadahnutom besedom poučio uzoriti kardinal. On je odmah na početku obraćanja preneo lično osećanje topline, koja je ispunila njegovo srce, jer kardinal Beča, na 100. godišnjicu mira, služi Svetu Misu baš u Beogradu. U nastavku je podsetio da nas Gospod poučava da će nebo i zemlja proći, ali njegove reči neće. Rekavši u nastavku, da su prošli nacionalizmi, nacionalsocijalizam, kao i komunizam, i sve ostale političke izvitoperenosti, ali je reč Gospodnja ostala. Šta nam je onda činiti? Isus daje svakom od nas zlatno pravilo rekavši, da sve što želimo da nam čine ljudi da i mi njima to činimo. Tu je posebno istakao uzoriti saosećanje kao model i cilj hrišćanskog života. Jezik saosećanja je jezik koji je rat uništio, a na nama je da ga obnavljamo.

”Srpski vojnik koji je poginuo u ratu imao je majku i austrijski i mađarski su imali majku. Sve tri nisu bile srpkinja, austrijanka i mađarica, sve tri su bile majka. Da su majke vodile politiku, rata ne bi bilo. Isus nam je rekao da svi imamo jednog Oca i da smo svi braća. Svi vojinici su bili deca Božija. Ako je Bog sa nama, ko će protiv nas? Bog nam je u Svome Sinu Isusu Hristu dao spasenje i to spasenje je za sve narode, nacije i kulture. Imajmo saosećanja i ljubavi, budimo braća i da rata više nikada ne bude!”, zaključio je kardinal Šonborn.

Nakon primanja Svete Pričesti i završetka evharistijskog slavlja, usledila je konferencija za novinare a zatim i svečana trpeza.

Samoj Svetoj Misi prisustvovali su i Njihove Ekselencije ambasadori Austrije, Mađarske, Francuske, Hrvatske i Velike Britanije, kao i pripadnici gardi vojski Austrije i Mađarske.

(M.V./kmc)

FOLLOW US ON: