HomevestiBelgija. Poziv biskupa na glasanje za solidarniju Europu

Belgija. Poziv biskupa na glasanje za solidarniju Europu

Na slici: Zastave članica EU pred zgradom Europskoga parlamenta

Belgijski su biskupi objavili poruku uoči federalnih i regionalnih izbora koji će se u toj zemlji održati istoga dana kada i izbori za Europski parlament

Kao vjernici i aktivni sudionici društvenoga života, kršćani se ne mogu držati po strani i ne sudjelovati u raspravama među strankama i izbornim kandidatima te se ne zanimati za politiku – stoji u poruci belgijskih biskupa povodom parlamentarnih i regionalnih izbora, te izbora za Europski parlament, koji će se u toj zemlji održati istoga dana, u nedjelju 26. maja. U svjetlu predizborne utakmice biskupi su pozvali vjernike da sudjeluju u demokratskoj raspravi kako bi pomogli u suočavanju s velikim izazovima pred kojima se nalaze Europa i Belgija, svjesni da neće nikada biti jednostavnih rješenja.

Belgijski su biskupi posebno upozorili na problem društvenih nejednakosti i siromaštva te s njima povezanim teškoćama u pronalaženju posla i mjesta za stanovanje. Kako su istaknuli, pitanje raspodjele dobara ozbiljan je problem koji zahtijeva promišljanje ciljeva i djelovanja ekonomskog sustava koji mora biti u službi ljudskog bića. Upravo zato što je ljudski život od početka do kraja neprocjenjiv dar, nacionalni zdravstveni sustav ne smije biti vođen isključivo potragom za učinkovitošću i profitom – poručili su biskupi te istaknuli poziv na solidarnost koji se očituje u usamljenosti mnoštva bolesnih ljudi.

Druga tema na koju su biskupi skrenuli pozornost jest zaštita Zemlje, baštine cjelokupnoga čovječanstva. Trenutni izazov klimatskih promjena – istaknuli su – nameće nove modele potrošnje. Međutim, kako stoji u poruci, do pravednijega društva, koje je u miru s okolišem, dolazi se također podukom i obrazovanjem. U vezi s pitanjem migracija, belgijski su biskupi upozorili da je put bez izlaza usredotočiti se samo na sebe, ne uzevši ozbiljno u razmatranje očekivanja i budućnost muškaraca i žena koji dolaze iz siromašnih zemalja.

Na kraju su biskupi ukazali na nužnost nastavka izgradnje Europe koja, sa svojom poviješću, doprinosom miru i svojim zauzimanjem za jedinstvo u različitosti, ostaje uporišna točka za cijelo čovječanstvo. Europskim građanima mora biti pružena mogućnosti da računaju na Parlament i druga tijela koji će, povrh pukih ekonomskih i tehnokratskih mjera, u djelo provesti istinski politički projekt sposoban pružiti nove modele suživota – stoji u zaključku poruke belgijskih biskupa.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: