Homelokalne vestiBeograd: Proslavljena obljetnica posvete katedrale

Beograd: Proslavljena obljetnica posvete katedrale

Pripremajući se za samu svetkovinu Velike Gospe, 14. augusta, svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski, proslavljena je obljetnica posvete katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zbog radova na samoj katedrali euharistijsko slavlje održano je u pomoćnim prostorijama za koje je Nadbiskup istaknuo, podsjetivši na prve kršćane, da su to upravo beogradske „katakombe“. U euharistijsko slavlje uveo je i pozdrave izrekao prečasni fra Iliji Alandžak, dekan Beogradskog dekanata i župnik Župe sv. Ante u Beogradu.

Katedrala je svetište za sve

Govoreći o materijalnoj obnovi katedrale, Nadbiskup je podsjetio kako bi upravo svi vjernici „posebnim bagerima“ trebali ući i u svoju nutrinu. „Znamo koliko samo nacrta i planova treba kada se obnavlja i gradi crkva, ali zapitajmo se kolike napore i mi ulažemo u izgradnju vlastitog  Božjeg svetišta“, rekao je Nadbiskup dodavši kako ništa ne bi koristilo i da beogradska nadbiskupija ima veličanstvenu crkvu ukoliko ne bi bilo svetih vjernika. Istaknuo je i činjenicu kako mnogi ne razumiju ulogu katedrale rekavši kako je upravo cijeli kompleks Marianum svetište za sve svećenike, redovnike, redovnice, Bogu povećene osobe, kao i vjernike laike. „Katedrala je kraj Božje prisutnosti, za sve, i to bez razlike. Ukoliko redovnici kao i duhovni pokreti nisu dovoljno uključeni u mjesnu Crkvu, u materijalnu i duhovnu izgradnju svetišta, oni onda  ne mogu živjeti ni svoje partikularno zvanje u svome životu i u svojim zajednicama. Stoga je važno da budemo okupljeni svi, posebno danas, predstavnici svih redovnika, redovnica, Bogu posvećenih osoba, svih pokreta. Samo tako možemo, živeći zajedništvo, razvijati savako svoju karizmu, svoju specifičnu ulogu u našoj mjesnoj Crkvi“, rekao je Nadbiskup te poželio da upravo slavlje posvete katedrale bude vapaj za izgrađivanje Nadbiskupije i to zajedno sa svim različitim karizmama koje su potrebne kako bi se živjelo jedinstva u velikoj različitosti i velika različitost u jedinstvu. „Mi kao manjinska Crkva moramo izgrađivati zajedništvo, jer ukoliko ga ne izgrađujemo to prerasta u veliku opasnost i ovo slavlje je poziv da bi smo bili uz Bogorodicu koja je nosila Krista i koja je poslušna Božjemu Duhu mogla u sebi povezati najveće darove Duha Svetoga i karizme, povezujući u sebi majčinstvo i djevičanstvo. Na prvi pogled to je nešto što se ne može sjediniti, ali Božjem Duhu je sve moguće“, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Katedrala sagrađena nakon više od 50 godina

Nakon završetka radova na zidanju nove crkve, dana 14. augusta 1988. godine, obnovljena, do tada, od uspostave Nadbiskupije nikada dovršena crkva je posvećena za katedralnu u čast Uznesenju Blažene Djevice Marije. Time je Beogradska nadbiskupija dobila novu dostojnu katedralu umjesto dotadašnje katedrale Krista Kralja koja je bila premala. Sam čin posvećenja predvodio je dr. Franc Perko, tadašnji nadbiskup i metropolit beogradski. Samostan koji se nalazi u dvorištu župe, župni ured i dvorana preuređeni su 1989. godine u prostore za duhovne vježbe i susrete mladih, a dobili su ime „Dom sv. Ivana Kapistrana“, po svecu koji ima velike zasluge za oslobođenje Beograda od Turaka.

Marija Antonela Kanelić/MS

FOLLOW US ON: