Homelokalne vestiBeograd: Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Beograd: Proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije

Na sam dan svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velike Gospe, 15. augusta, svečano euharistijsko slavlje u istoimenoj katedralnoj župi u Beogradu predvodio je mons. Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski u zajedništvu svećenika grada Beograda. Na početku euharistijskog slavlja pozdrav i dobrodošlicu Nadbiskupu, svećenicima, redovnicama i svim vjernicima uputio je mons. Aleksandar Kovačević, generalni vikar i župnik župe Krista Kralja u Beogradu.

Bogorodica povezuje sve ljude

Na početku homilije, nadbiskup Hočevar pozvao vjernike da se uključe u pjevanje himna „Veliča duša moja Gospodina“ kako bi se izvršilo upravo Marijino obećanje: „odsad će me, evo, svi naraštaji zvati Blaženom“, koje, kako je naglasio, važi i danas„ jer mi svojom prisutnošću to pokazujemo“. „Marija je prisutna i u zapadnoj i u istočnoj tradiciji, od ranog srednjeg vijeka do danas“, istaknuo je naglasivši kako po Božjoj volji grad Beograd ima i Gospu Beogradsku, ali i katedralu posvećenu njezinom najvećem događaju: uznesenju na nebo. „Ona je naša Majka, djevica, kraljica ali i službenica sviju nas“, rekao je Nadbiskup podsjetivši na burnu prošlost same katedrale koja danas svojom obnovom postaje pravo svetište Blažene Djevice Marije. Nadbiskup je poželio da upravo katedrala postane svetište susreta istoka i zapada, sjevera i juga. Uz zahvalu svima koji i materijalno i molitvom pomažu obnovu katedrale i cijelog kompleksa Marianum, Nadbiskup je najavio kako će se za četiri godine slaviti 100. godišnjica ponovnog uspostavljanja Beogradske nadbiskupije.  Dana 29. septembra 1914. godine konkordatom je bilo predviđeno njezino ponovno uspostavljanje, a zbog ratnih zbivanja to je omogućeno tek 1924. godine. Spomenuo je kako će 2025. godine biti obilježeno i 1700 godina od prvog Ekumenskog sveopćeg sabora jedne nepodijeljene Crkve. „Bogorodica je Majka jedinstva i samo ona nas može svojim primerom povezati. Ona nije samo slika koju stavimo na zid već je ona najdinamičnija Majka, najhrabrija Majka, jedina Majka koja je i Majka budućnosti i ako želimo budućnost i ovu zemaljsku, a kamoli vječnu budućnost, možemo je dobiti jedino i sam ako smo sjedinjeni s njom. Njena uloga kao Majke i Djevice je od velikog značaja i kroz ovih sedam dana duhovne priprave pred njezin blagdan ona nas je povezivala i sjedinjavala u molitvi“, zaključio je nadbiskup Hočevar.

Na kraju svečanog euharistijskog slavlja tradicionalno je uslijedio blagoslov ruža.

Ovom prilikom nadbiskup Hočevar zahvalio je dosadašnjem katedralnom župniku vlč. Leonidu Bevzi na ustrajnom i revnom obavljanju te dužnosti i uručio mu je ikonu Gospe Beogradske kako bi ga njen zagovor uvijek pratio. Novim katedralnim župnikom imenovan je vlč. Mihael Sokol, nadbiskupov tajnik, a vlč. Leonid Bevza imenovan je župnikom u Valjevu.

Nadbiskup je ovom zgodom zahvalio i dosadašnjem župniku Župe sv. Petra, apostola, p. Anti Lozuku koji odlazi na novu službu u Osijek.

Recimo Gospodinu „da“ sada

Svečano večernje euharistijsko slavlje proslave Velike Gospe predvodio je preč. Marko Trošt, dekan Niškog dekanata i župnik u Nišu koje vjernike pozvao da upravo u ovom trenutku života poput Blažene Djevice Marije spremno odgovorila s „da“ i da na taj način svoj život predaju Bogu.

Samoj proslavi svetkovine uslijedila je sedmodnevna duhovna priprema kroz koju su, zajedno s Nadbiskupom, vjernike vodili svećenici koji djeluju u Beogradu.

Velika Gospa – što to Crkva slavi?

Svetkovina Marijina Uznesenja na nebo počela se slaviti u Jeruzalemu i to već u 5. stoljeću, a od 6. stoljeća slavi se na cijelom Istoku, dok se u Rimu slavlje uvodi u 7. stoljeću. Naziva se od 8. stoljeća „Assumptio – Uznesenje”. Crkva je od davnine vjerovala kako je Marija dušom i tijelom uznesena u nebesku slavu, ali tek 1. studenog 1950. papa Pio XII. apostolskom konstitucijom „Munificentissimus Deus” to vjerovanje je proglasio dogmom vjere i to riječima: „Vlašću Gospodina našega Isusa, svetih apostola Petra i Pavla i Našom proglašujemo i definiramo od Boga objavljenu istinu (dogmu): Bezgrešna Bogorodica Marija je uvijek Djevica, ispunivši tijek zemaljskog života, s dušom i tijelom bila je uznesena u nebesku slavu”. Ono što je Marija doživjela svojim Uznesenjem, to će se u budućnosti dogoditi i s cijelim Božjim narodom, s Crkvom, na što upozorava II. vatikanski sabor: „Isusova Majka, tijelom i dušom proslavljena na nebu, slika je i početak Crkve kakva ima biti u budućnosti” (LG 68).

Marija Antonela Kanelić/MS

FOLLOW US ON: