Homelokalne vestiBiskup Palić predvodio proslavu sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Biskup Palić predvodio proslavu sv. Antuna Padovanskog u Beogradu

Svečanim euharistijskim slavljem 13. juna u franjevačkoj crkvi i samostanu u Beogradu proslavljen je nebeski zaštitnik i patron župe, sveti Antun Padovanski. Svečano misno slavlje u večernjim časovima predvodio je mostarsko – duvanjski biskup i trajni apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski mons. Petar Palić uz koncelebraciju župnika i gvardijana samostana svetog Antuna u Beogradu preč. fra Ilije Alandžaka, kancelara Nadbiskupije preč. Ivana Poleta, tajnika nadbiskupa vlč. Stipe Filipovića, ekonoma i vikara franjevačkog samostana u Beogradu fra Benedikta Vujice i župnika katedralne župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Mihaela Sokola .

“ Slavimo blagdan svetog Ante Padovanskog. On nije poznat samo zato što je bio čudotvorac, niti je poznat samo zato jer je veoma mlad umro, niti zato što je proces njegovog proglašenja svetim trajao veoma kratko, nego zato što je bio čovek Božiji”, rekao je biskup Palić na početku svog razmišljanja o životu ovog sveca, ujedno pozivajući sve vernike na razmišljanje o svetom Anti kao “ tražitelju mudrosti, propovedniku Božije Reči, čudotvorcu.”

“Ne bi smo mogli reći da smo razumeli životnu poruku ovoga sveca i da pratimo njegov primer, kada bi smo mislili da ljudi vole svetog Antu i da ga slave samo zato jer on pomaže u pronalasku izgubljenih stvari. Postoje druge vrline svetog Ante koje ga čine privlačnim, izazovnim svima nama danas”, istakao je mons. Palić.

Govoreći nadalje o svetom Antunu koji traži, traga za mudrošću “sveti Ante je u jednom trenutku svoga mladog života prepoznao da ništa na ovom svetu nije bitno osim pronaći pravu mudrost. Mudrost nije daleko, nije nedostižna, nije nedostupna, ona nam je objavljena i utelovila se u Isusu Kristu koji je večna Očeva Mudrost”, rekao je propovednik.

Kao poslednji segment o kome je biskup Palić govorio i time zaključio propoved bio je sveti Ante kao čudotvorac. “Svetog Antu častimo i kao velikog čudotvorca, po kome je Bog učinio mnoga čuda. Najveće čudo što sve nas ovako nesavršene Isus bira i šalje da izvršimo Njegovo poslanje. I najveće čudo će biti naše lično obraćenje, naša promena”, zaključio je biskup Palić.

Na kraju misnog slavlja preč. fra Ilija pozdravio je sve prisutne sveštenike i vernike, predstavnike ambasade Republike Hrvatske u Srbiji a na poseban način zahvalio je biskupu Paliću na zajedništvu za oltarom i predvođenju misnog slavlja kao i na nadahnutoj propovedi. Napomenuvši još i značajne jubileje koje proslavlja kako Beogradska nadbiskupije – 100. godišnjicu od ponovne uspostave ali i jubilej koji proslavljaju franjevci – 800. godišnjicu stigma svetog Franje. Ovom prilikom svoje reči zahvale na gostoprimstvu kao i na upućenom pozivu izrekao je biskup Palić, pozvavši sve na molitvu u ovim izazovnim trenucima.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: