HomevestiBiskupi Britanije i Velsa pomažu građanima Europske unije koji žive u Ujedinjenom kraljevstvu

Biskupi Britanije i Velsa pomažu građanima Europske unije koji žive u Ujedinjenom kraljevstvu

Na slici: Britanska zastava mijenja zastavu EU  (AFP or licensors)

Katolička Crkva Britanije i Velsa pokušava pomoći europskim državljanima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu u postupcima koji su potrebni da bi mogli zakonski nastaviti živjeti u toj zemlji.

Dok engleske vlasti objavljuju detalje svog novog kontroverznog imigracijskog sustava koji, kao posljedica Brexita, vrijedi i za imigrante iz Europske unije, a koji će stupiti na snagu 1. juna, Katolička Crkva Britanije i Velsa pokušava pomoći europskim državljanima koji žive u Ujedinjenom Kraljevstvu u postupcima koji su potrebni da bi mogli zakonski nastaviti živjeti u toj zemlji. Do 30. juna 2021. godine, građani Europske unije, Europskog gospodarskog prostora, kao i Švicarske, Islanda, Norveške i Lichtensteina, koji žive u Velikoj Britaniji, morat će se upisati na posebnu platformu koju su pripremile britanske vlasti, to jest shemu nagodbe.

Procjenjuje se da se četvrtina onih s pravom još nije prijavila. Ako u zadanom roku ne izvrše obveze nove procedure, izgubit će pravo na prebivanje, rad i pristup uslugama u zemlji. Iz tog razloga engleski i velški biskupi mole vjernike da obavijeste svoje europske prijatelje i rođake o nagodbenoj shemi.

Ono što zabrinjava biskupe – objašnjava u pismu biskup Paul McAleenan, predsjednik Ureda za migrantsku politiku biskupske konferencije (CBCEW) – prije svega su stariji i ranjivi ljudi koji bi mogli imati teškoća u ispunjavanju internetskog obrasca, koji bi trebali pomoć ili čak ne znaju što riskiraju ako prijavu ne pošalju na vrijeme. Biskup u pismu stoga poziva i župe da u svojim biltenima objave sve potrebne informacije o postupcima koje treba slijediti, kao i internetske adrese kojima se treba obratiti za pomoć.

Novi sustav bodova koji je ovih dana predstavila ministrica unutarnjih poslova Priti Patel, predviđa restrikcije za imigrante s niskim kvalifikacijama i ograničenim znanjem engleskog jezika. U praksi će se viza odobravati samo stranim podnositeljima zahtjeva koji imaju najmanje 70 bodova, i to samo onima koji imaju ponude za posao s godišnjom plaćom većom od 25 tisuća funti, visokom obrazovnom kvalifikacijom (poput doktorata), kvalifikacijom prema radnim sektorima otkrivenima u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobro poznavanje engleskog jezika.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: