HomevestiBiskupi Sjedinjenih Američkih Država protiv obustava izdavanja viza migrantima

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država protiv obustava izdavanja viza migrantima

Na slici: Migranti u iščekivanju ulaska u SAD-e

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država osudili su najavu nove mjere predsjednika Donalda Trumpa koja ograničava izdavanje viza za imigrante koji dolaze iz zemalja kao što su Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Sirija, Venezuela, Jemen i Somalia. Biskupska konferencija Sjedinjenih Američkih država u priopćenju je potaknula Vladu da povuče tu mjeru, jer bi ona izazvala tešku humanu i stratešku štetu.

Najava mjere koja ograničava imigraciju dodatno ugrožava napore ponovnog ujedinjenja obitelji i otežat će osiguravanje potpore prisilnoj imigraciji u tim zemljama – napisali su biskupi Sjedinjenih Američkih Država u priopćenju objavljenom nakon odluke administracije predsjednika Trumpa o obustavi izdavanja viza za migrante iz 6 zemalja. Naime, mjera je u skladu s predsjedničkom odredbom poznatom kao zabrana putovanja, a koja ne dopušta ulazak građana zemalja koje ne surađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama u pitanjima nacionalne sigurnosti. Na popisu su: Iran, Libija, Sjeverna Koreja, Sirija, Venezuela, Jemen i Somalija.

Biskupi ističu da je ta odredba „žalosno podsjećanje“ na zabranu iz 2017. godine koja je ugrozila vjersku slobodu kao temeljno načelo Sjedinjenih Američkih Država. U priopćenju se tvrdi da se za zemlje kojima su vize zabranjene, u posljednje tri godine ne primjenjuju izuzeća poput bolesti člana obitelji. S posebnom žalošću primjećujemo i osobno smo svjedoci trauma obiteljskog razdvajanja koje se događaju zbog zabrana putovanja i koje će se novom odredbom samo povećati.

Biskupi Sjedinjenih Američkih Država u priopćenju ističu da prepoznaju da je jamčenje sigurnosti svojim građanima izazov za jednu zemlju, no upozoravaju da zabrane koje su loše osmišljene poput te, čine loše nevinim obiteljima. Priopćenje završava podsjećajući na riječi predsjednika Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država, nadbiskupa Joséa Gómeza: Prihvat obitelji omogućio je našoj zemlji integriranje generacija doseljenika u tkivo američkog života, omogućujući im da svojom vjerom, vrijednostima i sposobnostima doprinesu, da postane sjajna zemlja.

Nova će mjera koja je najavljena 31. januara, stupiti na snagu 22.februara, a prema izjavama Vladinih dužnosnika, poduzeta je kao odgovor na odbijanje ili nesposobnost tih zemalja da zadovolje kriterije za procese identifikacije, razmjenu informacija i sigurnosne standarde koji su uspostavljeni 2017. godine. Bijela kuća također je u priopćenju objasnila da se novo ograničenje neće primjenjivati na turistička, poslovna ili druga putovanja koja nisu povezana s imigracijom.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: