Homelokalne vestiBlagoslov kapele sv. Jelene Križarice

Blagoslov kapele sv. Jelene Križarice

Uoči blagdana Uzvišenja Svetoga Križa, 13. septembra, beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar služio je svetu misu u katedrali na Neimaru. Tom prilikom blagoslovio je kapelu posvećenu sv. Jeleni Carici i Križarici koja se nalazi na bočnom ulazu katedrale uz sakristiju.

Nadbiskup je na početku svete mise uputio srdačan pozdrav rektoru i župniku ovog svetišta i ustanove, vlč. Mihaelu Sokolu, ocu kancelaru, preč. Ivanu Poletu, penitencijaru vlč. Andreju Đuričeku, koji su koncelebrirali, zatim časnim sestrama milosrdnicama iz Banovog Brda i svim ostalim vjernicima. Pozvao je sve da bi danas pokušali otkriti neobično čudo, kako je Nadbiskup nazvao križ, koji je bio znak sramote i mučenja, naglasivši, da je upravo ovaj križ na koji je bio Isus pribijen naše zdravlje i najbolji lijek.

U propovijedi je Nadbiskup podsjetio da na ovaj dan slavimo crkvenog naučitelja i biskupa sv. Ivana Zlatoustog. Rekao je da danas želimo unaprijed slaviti blagdan Uzvišenja svetoga Križa koji je povezan sa nekadašnjim blagdanom našašća sv. Križa, kada je nakon mnogih istraživanja sv. Jelena 326. godine u našla Isusov križ. To je bio veliki događaj. Mnogi bolesnici su dodirnuli taj križ pod vodstvom Jeruzalemskog biskupa i samo je taj križ ozdravljao sve bolesnike. I od tada dalje je počelo klanjanje sv. Križu. Ova katedralna crkva će od sada imati blagoslovljenu kapelu koja je posvećena Sv. Jeleni Križarici, naglasio je Nadbiskup.

„Što nam govori ova kapelica sv. Jelene Križarice?“, upitao je mons. Hočevar i odgovorio da nas podsjeća na 2013.g. kada smo u Nišu slavili 1700 godina od kada je car Konstantin dao slobodu ispovijedanja vjere svim kršćanima. „U kapeli je već blagoslovljen oltar sa svetim relikvijama a danas ćemo blagosloviti sliku kraljice Jelene, svetohranište i samu kapelu. Kapela je namenjena baš svima koji će dolaziti u ovaj duhovni centar, a podsjetit će nas što je za naš život najvažnije“, rekao je Nadbiskup.

Naglasio je da nitko od nas ne može znati što znači biti čovjek bez molitve, jer samo u molitvi i u jedinstvu s Njime možemo razumjeti za što nas je On stvorio.

U kapelu ćemo često dolaziti kao pojedinci, tako različiti ali svijesni da smo preko molitve povezani u jednu dušu i jedno srce. Na taj način smo pozvani da kao zajednica posvuda stvaramo zajedništvo da bismo postali sol i kvasac za ovaj svijet. U ovoj kapeli trebali bismo osjećati da živimo u Božjem prostoru.

Nadbiskup je zaključio propovijed rekavši kako je ova kapela sv. Jelene simbol i poziv da se u svim poteškoćama ovdje molimo i da ćemo sigurno naći rješenje ako s vjerom usmjerimo naš pogled na križ koji će nas ozdraviti.

Nakon svete mise, nadbiskup Hočevar je uz prisustvo vjernika blagoslovio sliku svete Jelene, svetohranište i kapelu.

R.Z.

FOLLOW US ON: