Homelokalne vestiBlagoslovljen budi, Gospodine, iz dana u dan, jer Ti nosiš naše terete…

Blagoslovljen budi, Gospodine, iz dana u dan, jer Ti nosiš naše terete…

Prvog maja u Crkvi Svetog Josipa Radnika na Karaburmi u Beogradu služena je svečana sveta misa povodom blagdana Svetog Josipa. Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup mons. Stanislav Hočevar zajedno sa svećenicima i redovnicima grada Beograda. U prepunoj crkvici, kojom su još donedavno upravljali redovnici salezijanske duhovnosti, domačin velečasni Gžegož Hudek je svima uputio srdačnu dobrodošlicu, a posebno je zahvalio ocu nadbiskupu i svećenicima na njihovom prisustvu. Tog dana su Sv. Josipu takođe došli da se pomole vernici iz Zrenjaninske biskupije, Valjeva i Sarajeva. Poseban pečat svečanosti dali su pripadnici Neokatekumenskog puta, njih tridesetak s porodicama i decom iz različitih zemalja, pa su pesmom animirali euharistijsko slavlje.

Nadbiskup je u propovedi istakao da je to dan koji sve nas može da objedini tako da možemo radosno da slavimo taj poseban blagdan. Rečenica koja se prilikom službe čita kod aleluje upućuje nas u suštinsko razmišljanje blagdana koji slavimo: »’Blagoslovljen budi, Gospodine, iz dana u dan jer Ti nosiš naše terete’ i velika je poruka ovoga dana«, rekao je mons. Hočevar. Pozvao nas je da pokušamo da razumemo tu kratku poruku koju nam upućuje majka Crkva. »Niko među nama nije sam i usamljen. Danas želimo da budemo u punom zajedništvu sa svim radnicima, sa svima onima koji se trude da nastave rad Boga Stvoritelja. On je tako velik da bez razlike sve – od najmanjeg deteta do najstarijih osoba – prihvata kao velike arhitekte«, nastavio je nadbiskup. »Svi mi zajedno s Tvorcem nastavljamo stvaranje, održavanje, obrađivanje i čuvanje ovog sveta. Svi mi želeli bismo da svi delatnici rade u duhu Svetog Josipa. On nije mnogo pričao, ili se ljutio, plakao ili se tužio, jer je njegov duh bio povezan s Tvorcem. Primajući svetlo od Boga, u svakom trenutku je imao ne samo utehu i prosvetljenje, nego i snagu. Upitajmo se da li mi danas tako slavimo Gospodina i predajemo Mu svoje terete? Prvo što danas moramo da otkrijemo jeste«, ukazao je nadbiskup, »dostojanstvo ljudskog bića. Mi okupljeni oko Svetog Jospa prihvatamo danas ovu poruku nadajući se da će svi kršćani ove zemlje odsad još više čuvati dostojanstvo ljudskog bića, od začeća pa do prirodne smrti. Osećajmo se tako da je upravo mene Bog pozvao u život i da sam ja Božji saradnik. Tako zajedno s Njim stvaramo ovaj svet. Kako možemo da ispunimo ovaj zadatak? Samo tako što prihvatamo da smo stvoreni na Božju sliku i priliku i što čitamo Reč Gospodnju.

Bog je reč, a čovek je ćutanje. Bog nam, naime, neprestano govori. Reč nije samo stvaralačka, nego je i duh i život. Preporučimo danas dostojanstvo svakog ljudskoga bića Svetom Jospu i molimo da svi ljudi, suarhitekti s Bogom, slušaju Reč Gospodnju poput Svetog Josipa«, rekao je između ostalog u propovedi nadbiskup Hočevar.

Na kraju euharistije bio je organizovan zajednički agape u dvorištu ispred crkve.

(kmc)

FOLLOW US ON: