HomeblagovestBlagovest 03/2023

Blagovest 03/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec mart. Glavna tema ovoga broja je Riječ u korizmi i korizmenom vremenu.

Ako krenemo listati časopis naići ćemo na poruku koju nam upućuje preč. Ivan Poleto, kancelar Beogradske nadbiskupije. Poruka je vrlo konkretna, inspirativna i poticajna, a govori o korizmenom vremenu kao prigodi za promjenu i povratak k Bogu, i to već sada, odmah. Listajući dalje nailazimo na prilog koji nam predstavlja korizmenu poruku pape Franje. U njezinom je središtu  Isusovo preobraženje na gori Tabor koje je Sveti Otac povezao s aktualnim sinodskim putem. Papa sve nas potiče da se u korizmi zajedno s Gospodinom odvažimo »uspinjati« na goru Tabor, da idemo putem promjene i obraćenja da bismo postigli istinsku duhovnu radost. Treći članak govori o problemu fizičkog i moralnog zla u svijetu i konkretnim rješenjima za nadilaženje zla i patnji. Autor tako ističe da je uskrsnuće ključni moment inauguracije novoga poretka, poretka Božjega Kraljevstva u kojem darujuća ljubav Boga Oca i zahvalna primajuća ljubav Sina zasnivaju vladavinu harmonije, sklada koji suspendira zlo. Četvrti članak upućuje nas na nutarnju čistoću koja je uvjet Božjeg prebivanja u nama i našeg darivanja drugima.

Središnji dio časopisa donosi nam vrlo lijep i zanimljiv razgovor koji nam omogućuje dublje upoznavaje s apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom mons. Santom Gangemijem.

Rubrika Iz naših župa daje nam pregled najvažnijih događanja iz župa Beogradske nadbiskupije. Rubrika o mladima nudi podroban opis i svjedočanstva mladih sa Kongresa GEN održanog u Beogradu, na kojem je sudjelovalo više od 150 mladih iz više europskih zemalja. Rubrika za djecu donosi nam zanimljivu priču o sakramentu svete ispovijedi, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o križu, patnji i muci koju je Isus Krist podnio kako bi čovjeku omogućio spasenje. Rubrika Diakonija daje tekstove o aktivnostima Caritasa koji ne prestaje pomagati one kojima je pomoć potrebna, a trenutačno su najugroženiji ljudi koji trpe posljedice potresa u Turskoj i Siriji. Rubrika Vijesti donosi nam pregled aktualnih događanja, a između ostalog vrlo su zanimljiva izvješća o tribinama korizmenih petaka s delikatnim bioetičkim temama.

Dragi čitatelji, ovaj je broj vrlo bogat i poticajan, stoga vam uz preporuku da ga pročitate ujedno želim da sve te poticaje primijenite u vlastitom životu, da biste uz pomoć Riječi mogli nadvladati sve negativnosti i ustremiti se k pomaganju bližnjima i unapređivanju zajedništva.

 

Vaš urednik

FOLLOW US ON: