HomeblagovestBlagovest 04/2023

Blagovest 04/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Beogradske nadbiskupije Blagovesti, pred vama je novi, aprilski broj. Budući da smo u ovom mjesecu proslavili najveću tajnu naše vjere – Uskrs, onda je, razumljivo, i glavna tema ovog broja Uskrsnuće Gospodinovo.

Listajući časopis naići ćete na prvi tekst – poruku koju nam upućuje mons. Robert Pastyik, generalni vikar Beogradske nadbiskupije. Poruka sažima samu stvarnost Uskrsa koji je velika radost ponovnog početka Života, jer donosi novo svjetlo, proljeće, Život u naše živote. Drugi tekst je poruka pape Franje za Uskrs, u kojoj govori kako je uskrsnuće prijelaz iz smrti u život, iz nevolje u utjehu, te potaknut time moli za sve koji su pogođeni bilo kojom vrstom nevolje, da po Uskrslome postignu utjehu. Uskrsna poruka beogradskog nadbiskupa i metropolita mons. dr. Ladislava Nemeta treći je tekst u ovom broju. Poruka je vrlo aktualna, konkretna i poticajna te oslikava smisao Isusovog uskrsnuća, a to je Isusov dar sakramenta krštenja čovjeku, s kojim se čovjek nije mogao vratiti u prvobitni raj, ali je primio mnogo više – dar da bude dijete Božje. Sljedeća dva napisa u rubrici Aktualno govore nam o životu Crkve u vremenu, životu koji se očituje u naučavanju apostola, lomljenju kruha i molitvi, te o zajedništvu.

Središnji dio časopisa donosi zanimljiv razgovor s mons. Robertom Pastyikom u kojem se upoznajemo s njegovim životom i djelovanjem u župi, kao i njegovim iskustvom u drugim službama koje je obnašao i koje i sada obnaša.

Rubrika Iz naših župa u ovom broju daje iscrpne izvještaje o događanjima u župama Beogradske nadbiskupije iz preduskrsnog i uskrsnog crkvenog vremena. Rubrika o mladima izvješćuje o oratoriju za djecu i mlade održanom u Marijanumu. U rubrici za djecu najmlađima nudimo jednu poučnu priču, dok rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o strahu, brigama i nepovjerenju koji zaokupljaju čovjeka. Zaključne Vijesti donose nam pregršt događanja, između ostalog vrlo opsežna i zanimljiva izvješća o tribinama korizmenih petaka koje su se bavile aktualnim bioetičkim temama.

 

Vaš urednik

FOLLOW US ON: