HomeblagovestBlagovest 05/2023

Blagovest 05/2023

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec maj. Glavna tema ovoga broja je važnost riječi u sakramentima, posebno u sakramentu krštenja, kao i sama uloga sakramenta krštenja u životu svakog krštenika, koji svojim življenjem zorno potvrđuje njegovu veličinu te na taj način doprinosi izgradnji boljeg društva, u kojem, nažalost, i dalje ima toliko straha, nasilja, podjela…

Kad krenemo listati časopis, na samom početku susrećemo poruku dekana Beogradskog dekanata, gvardijana samostana Sv. Ante i župnika istoimene župe u Beogradu fra Ilije Alandžaka, koji nam na vrlo jasan i jednostavan način tumači veliku tajnu krštenja i njegovu ulogu u životu svakog krštenika. Drugi nam članak donosi sažete poruke pape Franje koje je uputio na 41. apostolskom putovanju u Mađarsku. Njihova je bit ujedno i poticaj svima da se odvaže na pomaganje potrebitima, najugroženijima i izbjeglicama te na taj način pokažu milosrđe koje treba biti nit vodilja Crkve, društva i pojedinaca, uz predanu borbu za mir u svijetu i Ukrajini. Sljedeći nam tekst progovara o aktualnim događanjima u Srbiji, zavijenoj u crno nakon dvaju velikih masakra, u kojima je 18 osoba izgubilo život; autor također ukazuje da upravo sakrament krštenja treba biti inauguracija ljudskog samoostvarenja te tako doprinositi izgradnji zdravog društva, društva koje se uvijek treba temeljiti po uzoru na Presveto Trojstvo. Naredni nam članak donosi zanimljivo promišljanje o odnosu duha i materije. Autor ističe veliki doprinos kršćanstva glede ove teme ‒ kršćanstva koje uči da su duh i materija jednako vrijedni te da nije duh podčinjen materiji niti je materija slijepo podčinjena duhu. Čovjek je biće u kojem se duhovno spaja s materijalnim, duhovno ima ulogu onom materijalnom biti inspiracijom i poticajem kako bi se unutar materijalnog izbjeglo nasilje i nered te postigao sklad, zajedništvo i dijalog. Središnji dio časopisa nudi vrlo bogat i zanimljiv razgovor s umirovljenim profesorom i dugogodišnjim gvardijanom samostana Sv. Ante u Beogradu fra Benediktom Vujicom, koji ove godine proslavlja 60. obljetnicu svećeništva.

Osim navedenog, tu su i redovite rubrike koje krase našu Blagovest ‒ ponajprije izvještaji o događanjima iz naših župa. Rubrika Mladi predstavlja nam ovogodišnji Svjetski susret mladih u Lisabonu. Rubrika za djecu daje jednu poučnu priču o životu, a rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o važnosti riječi i komunikacije, itekako potrebne današnjem društvu. Na kraju su aktualne vijesti, među kojima posebno izdvajamo potpisivanje ugovora o studentskim stipendijama i konferenciji na kojoj se razgovaralo o vjerskom odgoju u školama, kako vidimo ‒ itekako potrebnom današnjim školarcima. Na kraju je rubrika In memoriam o djeci ubijenoj u beogradskoj Osnovnoj školi »Vladislav Ribnikar« i ubijenim građanima iz Mladenovca.

Usudimo se živjeti svoje krštenje, usudimo se živjeti po ispravnim načelima i na taj način mijenjajmo ovaj svijet!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: