HomeblagovestBlagovest 06/2022

Blagovest 06/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec jun. Jedna od najvećih svetkovina pred nama je Tijelovo – svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove, koju slavimo u ovom mjesecu, pa je iz tog razloga glavna tema čitavog broja upravo Euharistija.

Listajući broj od prvih stranica, naići ćete na nadbiskupovu poruku koja povezuje aktualnu situaciju u svijetu s Euharistijom. Prvi članak prenosi nam sažete poruke pape Franje, kojima dominiraju teme mira, zajedništva, svjedočenja, prijateljstva, ljubavi, bratstva i dijaloga. Govoreći naime o prijateljstvu, bratstvu i zajedništvu, papa Franjo je isticao da se ono među ljudima ne smije temeljiti na geografiji i osobnom interesu, nego na činjenici da smo svi braća. Stoga je potrebno da zajedno idemo naprijed ‒ svi ljudi, bez obzira na razlike među nama. Nadalje, članak o Uskrsnuću i Duhovima povezuje duhovnu stvarnost s aktualnim događanjima u svijetu, počevši od situacije u Europi do napretka digitalne tehnologije, i pokušava nam ukazati što je pravi put, pravo opredjeljenje koje čovjek treba zauzeti u svom konkretnom životu, imajući pred očima uzor u ostvarenoj osobi Isusa Krista. Članak o autokefalnosti Makedonske pravoslavne Crkve, »liturgiji pomirenja« koju su služili patrijarh srpski Porfirije i arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, znak su plodonosnog i ustrajnog dijaloga među dvjema pravoslavnim Crkvama, pri čemu se taj dijalog ne zaustavlja tu, nego se prelijeva i na Katoličku Crkvu; u pozdravnom pismu koje je tim povodom uputio beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar izražava se zadovoljstvo zbog tog čina, pozivajući se na riječi Svetog pisma »da budu jedno kao i mi… da svi budu jedno« (Iv 17, 11‒26), što »priziva« jedinstvo cijele Crkve. Autor članka o Euharistiji promišlja o tri vidika Euharistije: prvi je gozba, zajedništvo čovjeka s Bogom. Drugi vid je žrtva, a treći prisutnost Kristova u sakramentu Euharistije. Autor podrobnije obrađuje treći vid Euharistije govoreći da je Krist uistinu, stvarno i supstancijalno prisutan u Euharistiji. Prisutan je na posve poseban način, jer se u njoj nalazi čitav i cjelovit – Bogočovjek. Ta Njegova prisutnost nije obična i redovita. Ona je otajstvena, tj. skrita, osjetilima nedohvatljiva, a samo vjeri dostupna.

Središnji dio časopisa posvećen je razgovoru s dosadašnjim apostolskim nuncijem u Republici Srbiji nadbiskupom mons. Lucianom Surianijem, koji nam govori o svome radu u proteklih šest i pol godina koliko je obavljao dužnost nuncija u Republici Srbiji te o iskustvima i susretima s vodstvom Srpske pravoslavne Crkve, prijateljskim odnosima s odgovornim osobama iz islamske zajednice i rabinom židovske zajednice.

Rubrika Iz naših župa daje nam pregled važnih događanja u župama Nadbiskupije, uključujući podrobno opisane dvije prevažne svetkovine ‒ Uzašašće i Duhove. Rubrika Mladi donosi nam izvještaj s oratorija mladih na gostovanju u Subotici, gje je glavna tema također bila Euharistija. Tu je i rubrika Deca i reč za život sa sadržajem prilagođenim najmlađima Rubrika Pred Bogom blizim i dalekim govori o tajni čovjeka. Diakonija donosi izvještaj o pomoći Ukrajini i projektu YourYob. Rubrika Vesti daje izvješće o izložbi posvećenoj Joži Plečniku, o nadbiskupovom posjetu Ravnoj Reci i novom imenovanju nuncija Luciana Surianija. Tekst u rubrici In memoriam osvrt je jednog beogradskog profesora na slučaj Mateja Periša, nastradalog koncem prošle godine. Na kraju je izvještaj o radovima u Marijanumu, uz tekuće najave i kalendar.

Nadam se da će nam ovaj broj pomoći da otkrijemo i dodatno osvijetlimo svetu tajnu Euharistije!

Vaš urednik

FOLLOW US ON: