HomeblagovestBlagovest 09/2022

Blagovest 09/2022

Poštovani čitatelji našeg lista Blagovesti, pred vama je novi broj za mjesec septembar. Ovaj je broj obojen temom nove školske i pastoralne godine iz perspektive ostvarivanja Sinode Beogradske nadbiskupije kroz Pastoralni centar »Papa Ivan Dobri«.

Već nam prve stranice, točnije Pastirsko pismo oca nadbiskupa, govore o povijesnom događaju blagoslova Pastoralnog centra i mozaika Preobraženja Gospodinova na zvoniku katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije, kao trajnog znaka jedinstva, pomirbe i duhovne snage koja bdije nad ovim gradom te nas poziva na unutarnje preobraženje. Nastavimo li dalje listati, naići ćemo na izvještaj o »Pokorničkom hodočašću« pape Franje u Kanadu, koji nam govori o traženju pomirenja, traženju oprosta, traženju dijaloga s narodima nasilno asimiliranim i odgajanim u institucijama Katoličke Crkve. Sljedeći prilog pod nazivom Sinodska Crkva u službi svetu u prvom redu nas izvještava o samom završetku sveopće Sinode, poslije čega autor navodi konkretan primjer sinodalnosti očitovan u kulturi dijaloga koju je tijekom spomenutog posjeta Kanadi promovirao papa Franjo. Autor sagledava i analizira konkretne negativne događaje u današnjem svijetu te u svjetlu Evanđelja daje optimističan pogled na budućnost. Ako nastavite dalje čitati, naići ćete na članak o Beogradu ‒ smještenom na granici Istoka i Zapada, na Balkanu koji je »Balkon Europe« ‒ koji pokušava opisati njegovu duhovnu veličinu koja ga resi u svekolikoj multivjerskoj i multikulturalnoj raznolikosti. Opisujući slavnu povijest Beograda i neustrašivu borbu za slobodu, očitovanu kroz lik sv. Ivana Kapistrana, upoznaje nas s činjenicom kako je nastao blagdan Preobraženja Gospodinova. Na kraju teksta autor govori o mozaiku Preobraženja Gospodinova koji će resiti katedralu te nam treba biti poziv na preobražaj i znak jedinstva Istoka i Zapada. Ovaj broj također nam donosi podroban prikaz obnove kompleksa Marijanuma, što je bio vrlo zahtjevan pothvat, ali je uz Božju pomoć i pomoć mnogobrojnih vjernika i donatora kompleks uspješno obnovljen.

Dragi čitatelji, trebamo li i mi na poseban način otvoriti srce za sve nadolazeće događaje u novoj školskoj i pastoralnoj godini, trebamo li zahvaliti ponajprije Bogu za Pastoralni centar, kao i svima koji su neumorno radili na ostvarenju tih možda »nemogućih snova«? Naravno da trebamo, jer sad imamo mjesto koje je naš »Tabor«, naše brdo preobraženja i dijaloga s drugima. Vjerujem da svatko od nas može svojim talentima i sposobnostima koje mu je Bog dao doprinijeti izgradnji i unapređenju konkretne zajednice, samo je važno odbaciti strah i kroz dijalog graditi zajedništvo.

Osim navedenih tekstova, tu su i redovite rubrike koje krase našu Blagovest, a donose izvještaje o događanjima iz župa, rubriku »Mladi« koja nam u ovom broju predstavlja tekst o susretu mladih u Bjelovaru u Hrvatskoj kao i konkretna svjedočanstva mladih o vjeri, uz rubriku za djecu, rubriku pred »Bogom blizim i dalekim« te vijesti i događanja iz Nadbiskupije.

Svima nama želim da radosno i odvažno krenemo u novu pastoralnu godinu!

 

Vaš urednik

FOLLOW US ON: