HomevestiBlaženi alžirski mučenici – korak za nacionalno pomirenje

Blaženi alžirski mučenici – korak za nacionalno pomirenje

Prema riječima Pasqualea Ferrare, talijanskog veleposlanika u Alžiru, beatifikacija 19 alžirskih mučenika, proslavljena 8. decembra u Oranu, pomaže procesu normalizacije zemlje

Beatifikacija 19 alžirskih mučenika, proslavljena 8. decembra u Oranu, bila je povijesni događaj te je, nakon tragičnih događaja devedesetih godina, u narodu shvaćena kao novi korak u procesu pomirenja – rekao je za našu radijsku postaju Pasquale Ferrara, talijanski veleposlanik u Alžiru.

Događaj nacionalne važnosti

U terorističkim događajima toga vremena nisu stradali samo katolici i stranci, nego također čak 114 imama koji su odbili podržati nasilje te više od 150.000 Alžiraca. Zbog toga je beatifikacija 8. prosinca bila vjerski događaj koji je imao i veliku građansku vrijednost – rekao je veleposlanik.

Narod je volio trapiste iz Tibhirina

Paradoksalno, tragična sudbina sedmorice redovnika iz Tibhirina ima i međureligijsko značenje – primijetio je veleposlanik. Ne smijemo zaboraviti da su ti redovnici bili savršeno integrirani u lokalno društveno tkivo i da ih je stanovništvo cijenilo bez obzira na to što su bili stranci i katolici.

Nekoliko godina prije nego što je ubijen, uvidjevši da se opasnost približava, Christian de Chergé, prior samostana Tibhirine, jasno je razlikovao ono što je nazvao “karikaturama islama” i širu vrijednost islamske religije koju žive narodi Alžira, cijelog Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike. I u tom je slučaju bila riječ o nasilnoj manjini, odnosno teroristima koji nisu predstavljali nacionalnu savjest ove zemlje – kazao je Pasquale Ferrara.

Bratstvo za Mediteran

Činjenica da je to bila prva beatifikacija u nekoj muslimanskoj zemlji nesumnjivo ima povijesnu vrijednost – rekao je veleposlanik i dodao – Vjerujem da je Papina odluka bila od temeljne važnosti za promjenu govora o podjeli Mediterana između arapskog islama i europskog kršćanstva, povezanoga također s idejom o sukobu civilizacija.

Nije slučajno u poruci alžirskom narodu papa Franjo napisao da je ta beatifikacija veliki znak bratstva na alžirskom nebu za cijeli svijet; dakle gesta u ime bratstva ne samo kako bi zacijelile rane prošlosti, nego i kako bi se stvorila nova dinamika susreta, suživota i uzajamnog razumijevanja, tako potrebna danas na Mediteranu potresenom napetostima i sukobima – istaknuo je veleposlanik Ferrara.

Oslobađanje od noćne more

Za stanovnike Alžira beatifikacija devetnaest kršćanskih mučenika predstavlja još jedan korak prema normalizaciji, kako bi se prevladala rana koja je vrlo izražena u društvu – kazao je veleposlanik i dodao – Nema obitelji koja nije imala žrtava, bilo izravno bilo neizravno. Tako je katolička vjerska svečanost pomogla zemlji s velikom većinom muslimanskog stanovništva prevladati tragediju koja se još uvijek duboko osjeća. Sudjelovao sam na raznim proslavama u Oranu vezano za ovu prigodu – dodaje diplomat – i mogu reći da je osamdeset posto sudionika bilo muslimanske vjere i sudjelovali su s velikom radošću, kao da je riječ o oslobađanju iz noćne more za koju se nadamo da se više neće vratiti ni u jednu zemlju na Mediteranu i svijetu – zaključio je talijanski veleposlanik u Alžiru.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: