HomevestiBlaženima proglašena devetorica španjolskih bogoslova

Blaženima proglašena devetorica španjolskih bogoslova

Na slici: Ángel Cuartas Cristóbal i drugovi mučenici

Ángel Cuartas Cristóbal i petorica drugih sjemeništaraca ubijeni su iz mržnje prema vjeri 1934. godine, dok su još trojica sjemeništaraca podnijela mučeništvo nekoliko godina kasnije, tijekom Španjolskog građanskog rata. Svi su zajedno jučer proglašeni blaženima na misnom slavlju kojim je predsjedao pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih, kardinal Angelo Becciu

Jučer su u Oviedu, glavnom gradu španjolske pokrajine Asturije, blaženima proglašena devetorica sjemeništaraca koji su ubijeni iz mržnje prema vjeri uoči i tijekom Španjolskoga građanskog rata. Svečanim misnim slavljem predsjedao je kardinal Angelo Becciu, pročelnik Kongregacije za proglašenje svetih, te je tijekom propovijedi istaknuo da novi blaženici nisu oklijevali priznati svoju ljubav prema Kristu i biti uzdignuti zajedno s Njime na križ, potpuno prinoseći svoj mladi život. Sjedinjeni svjedočanstvom vjere u Isusa, bili su žrtve okrutnog nasilja obilježenog izrazitim neprijateljstvom prema katolicima, kojemu je cilj bilo uklanjanje Crkve, posebice svećenstva.

 

Više od 6800 ubijenih svećenika, redovnika i redovnica

Asturijski ustanak, mjesecima pažljivo pripreman, izbio je 5. oktobra 1934. godine. Posvuda su se odvijali sukobi, a najkrvaviji su bili u glavnom gradu Oviedu, gdje su mnogi ljudi, pogotovo svećenici i redovnici, bezrazložno ubijeni. Oni će na kraju biti ubrojeni među 6832 posvećene osobe koji su ubijeni za vrijeme Španjolskog građanskog rata, a – kako je naglasio kardinal Becciu – njima treba pridodati i sve laike koji su ubijeni samo zato što su ispovijedali katoličku vjeru.

 

“Živio Krist Kralj!”

Krajem ljeta 1934. godine, Ángel Cuartas Cristóbal bio je jedan od mnogih sjemeništaraca koji su se nakon ljetnih praznika vratili u glavno sjemenište u Oviedu. Ubijen je 7. oktobra iste godine, zajedno s još petoricom sjemeništaraca koji su se poput njega, unatoč opasnosti, odlučili vratiti. Njihova su imena: Mariano Suárez Fernández, Jesús Prieto López, potom César Gonzalo Zurro Fanjul, koji je umro vičući “Živio Krist Kralj! Živjela katolička Španjolska!”, onda José María Fernández Martínez, i najmlađi u skupini, Juan José Castaňon Fernández, koji je imao 18 godina. Najstariji među njima imao je 24 godine. Govoreći o njihovoj vjernosti Kristu, kardinal Becciu upozorio je da izbor tih mladića koji su do kraja ostali vjerni Isusu Kristu mora biti poduka svim svećenicima da ozbiljno shvate vlastiti poziv.

Stanje se u Španjolskoj nakon smrti sjemeništaraca iz Ovieda nastavilo pogoršavati i nasilje se širilo zemljom, da bi vrhunac doživjelo tijekom građanskog rata koji je trajao od 1936. do 1939. godine. U tom su razdoblju, točnije 1936. i 1937. godine, mučeništvo podnijela preostala trojica sjemeništaraca koji su jučer ubrojeni među blaženike: Manuel Olay Colunga, Sixto Alonso Hevia i Luis Prado García.

 

Živjeti vjeru – poziv upućen svima

Kardinal Becciu na kraju je kazao da nam novi blaženici svojim mučeništvom poručuju kako je umrijeti za vjeru dar udijeljen pojedincima, dok je živjeti vjeru poziv upućen svima. Svojim primjerom i zagovorom ti mladi blaženici sjemeništarci pomoći će nam oživjeti našu priljubljenost uz Isusa kako bismo primjerom vlastitoga života pokazali da smo na dan krštenja obukli novoga čovjeka. Neka pomognu svakoj krštenoj osobi da krene putem svetosti i vidi u njima vjerodostojne uzore bezrezervnog darivanja kao odgovora na Božji poziv – rekao je kardinal Angelo Becciu.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: