HomevestiBlaženom proglašena Anna Kolesárová – slovačka Marija Goretti

Blaženom proglašena Anna Kolesárová – slovačka Marija Goretti

Na slici: Anna Kolesárová

Anna Kolesárová prva je Slovakinja laikinja proglašena blaženom. Ubijena je u dobi od šesnaest godina zato što je branila svoju čistoću. Euharistijsko slavlje beatifikacije na stadionu Lokomotive u Košicama predvodio je kardinal Giovanni Angelo Becciu, novi pročelnik Zbora za proglašenje svetih

Posljednje riječi ove slovačke mučenice bile su: “Zbogom tata! Isuse, Marijo, Josipe!”, a izgovorila ih je 22. novembra 1944. godine neposredno prije nego što ju je njen ubojica ustrijelio pred ocem i bratom. Svog ubojicu Anna je razljutila zato što je pobjegla kada ju je pokušao silovati. Umrla je u milosti Božjoj – nedugo prije smrti ispovjedila se i primila svetu pričest. Glas o svetosti Anne Kolesárove – ili Anke – kako su je zvali njeni najbliži, duboko je usađen u srce generacija slovačke mladeži koje su je uzimale za uzor, a sjećanje na nju izdržalo je i izazov mračnih godina komunističkog režima.  Ljubav i štovanje slovačkog naroda prema njihovoj Mariji Goretti nikada se nisu ugasili. “Blažena Anna pronašla je blago i za njega je prodala sve što je imala – vlastiti život”- rekao je u propovijedi kardinal Giovanni Angelo Becciu, novi pročelnik Zbora za proglašenje svetih, i nastavio – “najdragocjenije dobro koje možemo imati je naš odnos s Bogom.”

Jednostavan život vjere i radosti

Anna Kolesárová rođena je 14. jula 1928. godine u selu Vysoka nad Uhom, na istoku Slovačke, nedaleko od ukrajinske granice. Njena je obitelj bila duboko ukorijenjena u vjeri, a malenu su Annu krstili isti dan kad je rođena. Svakodnevno je prisustvovala svetoj misi, a kada je imala 10 godina primila je prvu svetu pričest, a potom i krizmu. Nakon majčine smrti Annin se život korjenito promijenio. Preuzela je brigu o kućanstvu u kojem je živjela s ocem i starijim bratom.

Cvijet odjeven u crno prerano ubran

Bilo je vrijeme II. svjetskog rata. Kada su 22. novembra 1944. godine u Annino selo ušli Rusi, Anna se zajedno sa svojima sakrila u podrum, no pronašao ih je jedan vojnik Crvene armije. Otac je Annu poslao da pripremi nešto za jelo vojniku kako bi ga odobrovoljio. Iako je bila odjevena u crno – kao sve žene u selu, upravo da ne bi privlačile nedoličnu pozornost – vojnik ju je upitao želi li s njim leći. Vojnik joj se pokušao približiti, a kad ga je odbila, zaprijetio joj je da će je ubiti. Nakon što ga je ponovno odbila, dozvolio joj je da se kratko obrati ocu i potom ju ustrijelio. “Mlada je Anna svojim mučeništvom posvjedočila kako je moguće dobrom se suprotstaviti zlu, nasilju i nepravdi”, rekao je kardinal Becciu u propovijedi.

“… tko god živi i vjeruje u mene, neće umrijeti nikada” (Iv 11,26)

Zbog teške situacije Anna je pokopana odmah, a sprovodni su obredi održani tjedan dana kasnije u tajnosti. Lokalni je župnik s još jednim svećenikom započeo istraživati okolnosti  njene smrti i zapisivati svjedočanstva koja su kasnije bila od neprocjenjive važnosti za očuvanje sjećanja na blaženicu. Padom komunističkog režima moglo se otvoreno govoriti o Anni i njenoj herojskoj smrti, a slovačka je mladež počela odlaziti na njen grob kako bi tamo molili. Na nadgrobnom su spomeniku uklesane riječi sv. Dominika Savija: “Radije smrt nego grijeh!”

Štovanje koje se rodilo spontano

Prvo hodočašće nadbiskupije Košice organizirano je 1999. godine i otada nebrojeni mladi odlaze u Vysoku nad Uhom kako bi se prisjetili Annine duboke vjere i slijedili njen primjer života u predbračnoj čistoći. “Po primjeru i zagovoru blažene Anne preuzmite na sebe napor svakodnevnog življenja evanđelja, radosni u lakim, ali i teškim životnim situacijama”- zaključio je kardinal Becciu svoju propovijed obraćajući se mladima i dodao – “blažena Anna nas uči kako vrijedi žrtvovati sve za Gospodina, bez kompromisa s vlastitom savješću”.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: