HomevestiBliži se Svjetski dan mladih u Panami

Bliži se Svjetski dan mladih u Panami

Na slici: Skupina mladih uputila se iz Francuske u Panamu jedrilicom

Panamski nadbiskup José Domingo Ulloa Mendieta, predsjednik Organizacijskog odbora Svjetskog dana mladih koji će se održati u Panami od 22. do 27. januara sljedeće godine, za našu je radijsku postaju progovorio što očekuju panamski vjernici te kako teku pripreme za taj susret

Panamski nadbiskup José Domingo Ulloa Mendieta prije svega je istaknuo da u Svjetskom danu mladih u Panami vidi priliku za obnovu vjere u cijeloj Srednjoj Americi, i dodao da pred njima stoje dva važna zadatka – prepoznati Isusa u svakom hodočasniku kojega će panamski vjernici primiti u svoj dom, te pripremiti infrastrukturu potrebnu za primitak tisućā hodočasnika iz više od 190 zemalja. Nadbiskup je također kazao da smatra kako je u ovom razdoblju najvažnije duhovno se pripremiti, u molitvi i razgovoru s Isusom, te otkriti što ih čini Crkvom i što mogu ponuditi tolikoj braći i sestrama koji dolaze na susret.

Što vjernici u Panami očekuju?

Na pitanje što vjernici u Panami, a povrh svega mladi, očekuju od ovog važnog događaja, nadbiskup je odgovorio da očekuju vlastito duhovno obogaćenje, ali istovremeno žele obogatiti sve sudionike. Osim toga, – dodao je – s radošću iščekujemo priliku da podijelimo iste ideale i isti san te da vidimo kako je moguće sanjati novi svijet i novu Crkvu. Mons. Ulloa Mondieta je također rekao da su veliki naglasak stavili na točke zajedničke svima i pritom izdvojili tri stožera: važnost očuvanja i preuzimanja brige o zajedničkom domu, prisutnost Marije u našem životu, te postupak razlučivanja kako bismo shvatili što Bog traži od svakoga od nas.

Što Crkva u Panami može pružiti hodočasnicima?

Na pitanje što Crkva u Panami i Srednjoj Americi može pružiti hodočasnicima, nadbiskup je odgovorio da im može pružiti jednostavnost, radost i pouzdanje. Možemo im također posvjedočiti put koji je prošla Crkva u Srednjoj Americi – put patnje i mučeništva – dodao je nadbiskup Ulloa Mendieta te izdvojio primjer blaženog Óscara Arnulfa Romera, biskupa iz San Salvadora, koji je ubijen kao borac za prava siromašnih i potlačenih.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: