Homelokalne vestiBogorodica Marija‒ »Prijestolje Mudrosti«

Bogorodica Marija‒ »Prijestolje Mudrosti«

Prva pobožnost prve subote u novoj pastoralnoj godini

Kao svake prve subote u mesecu, i ovog 5. septembra, na dan Svete Majke Tereze, vernici iz grada Beograda ispunili su dvoranu katedralne Crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, da bi zatražili zagovor od naše Majke, Blažene Djevice Marije, za obnovu katedrale kao i celog kompleksa Marijanuma, koji bi uz Božju pomoć, ali i pomoć i donacije ljudi dobrog srca i vernika, postao pastoralni centar i mesto hodočašća.

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar je te prve subote u mesecu septembru, na samu godišnjicu početka pobožnosti prvih subota, predvodio svečano euharistijsko slavlje uz koncelebraciju novog župnika katedralne Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije vlč. Mihaela Sokola, mons. Gžegoža Hudeka, župnika Župe Sv. Josipa Radnika u Beogradu, patra Smiljana Miličevića, župnog vikara Župe Sv. Petra u Beogradu, i dekana Beogradskog dekanata fra Ilije Alandžaka, župnika Župe Sv. Ante Padovanskog u Beogradu.

Svoju homiliju preuzvišeni je započeo rečima zahvalnosti za sve dosadašnje donacije, molitvene i misne nakane, koje kao prilog takođe idu za obnovu Marijanuma. Podsetivši nas da se Beogradska nadbiskupija uveliko sprema da 2024. godine proslavi 100-godišnjicu svog ponovnog uspostavljanja, otac nadbiskup je naglasio da bi bilo predivno da se dotad završi obnova Marijanuma i da se u obnovljenoj katedrali okupimo uz Svetog oca papu, koji bi tom prilikom blagoslovio obnovljenu katedralu kao i sam pastoralni centar Marijanum. Ali to je moguće postići samo ako mi vernici‒ laici, redovnici i redovnice, sveštenici‒ shvatimo da »ako se upravo sad, u ovo vreme preobražavanja ovoga centra, što više okupljamo, molimo, onako kako to od nas i očekuje naša majka, majka Crkve, Bogorodica Marija koja je Prijestolje Mudrosti«. U njenu čast smo i slavili svetu misu, želeći da se oko nje okupljamo u potrazi za utehom i mirom, za prisustvom njenog Sina kojeg je s majčinskom ljubavlju i donela svetu; tako na primeru njenog života otkrivamo beskonačan spokoj i poverenje u Boga, kao i naše uzajamno poverenje. Jer »ne bi bilo ni toliko opasnosti u vidu bolesti, pa i ove pandemije, kad bismo sve drugačije shvaćali, kad bismo shvatili da je Bog stvorio svijet i da trebamo prihvaćati zakone koje je Bog dao ovoj prirodi«, rekao je otac nadbiskup i dodao da »bez mudrosti nitko od nas ne može biti čovjek vrlina, kreposti«, što nam govori da je mudrost nešto suštinsko u Bogu, pa samim tim mora biti i u nama jer smo stvoreni na Njegovu sliku i priliku.

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: