HomevestiBolivija predsjednicu „ad interim“. Biskupi pozivaju na mir

Bolivija predsjednicu „ad interim“. Biskupi pozivaju na mir

Na slici: Jeanine Áñez, privremena predsjednica Bolivije  (AFP or licensors)

Nakon ostavke predsjednika Eva Moralesa, bolivijska senatorica Jeanine Áñez, iz oporbene stranke „Unidad Democratica“proglasila se privremenom predsjednicom Bolivije

Nakon višetjednih prosvjeda zbog sumnje u manipulaciju predsjedničkim izborima, Bolivija je dobila novu privremenu predsjednicu. Naime, senatorica Jeanine Áñez, iz bolivijske oporbene stranke „Unidad Democratica“, proglasila se u utorak, 12. novembra, predsjednicom „ad interim“, nakon što je Evo Morales, dosadašnji predsjednik Bolivije, u nedjelju podnio ostavku. Morales je tu službu obnašao od januara 2006. godine i postoji sumnja da je bio uključen u manipulaciju predsjedničkim izborima koji su održani 20. oktobra.

U svom prvom govoru na mjestu privremene predsjednice, Áñez je zajamčila da će poduzeti mjere potrebne za uspostavu mira i za usmjeravanje Bolivije prema novim izborima. Bivši predsjednik Morales, koji se trenutno nalazi u Meksiku, gdje je dobio politički azil, osporio je njeno imenovanje te ga nazvao prikrivenim pučem. Prema podacima bolivijskog Državnog odvjetništva, posljednjih je tjedana u toj zemlji tijekom sukoba i prosvjeda ubijeno najmanje sedam osoba. Državni je odvjetnik apelirao na stanovništvo da se smiri te da se epizode nasilja više ne ponavljaju.

Bolivijski su biskupi također uputili još jedan apel za mir, u priopćenju objavljenom jučer i naslovljenom „Pozivamo na razumijevanje i mir među svim Bolivijcima“. Budućnost Bolivije – navodi se u tekstu – gradi se u skladu s ustavnim normama i jamstvom da će predstavnici naroda, koji se nalaze na vlasti, djelovati po savjesti i tražiti opće dobro. Biskupi su pozvali na izgradnju Bolivije u miru te zamolili političare da potiču izlaz iz trenutne situacije koji se temelji na Ustavu. Od civilnih su vođa i raznih građanskih pokreta također zatražili da čuvaju mir.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: