HomevestiBolivijski biskupi: Crkva je u službi istine, a ne politike

Bolivijski biskupi: Crkva je u službi istine, a ne politike

Na slici: Članovi Bolivijske biskupske konferencije  (AFP or licensors)

Bolivijska je biskupska konferencija prošlih dana objavila poruku u kojoj je odgovorila na optužbe Juana Ramóna Quintane, ministra predsjedništva te zemlje

Naime, Ramón Quintana je nedavno prozvao Katoličku Crkvu zbog upozoravanja na nepravilnosti tijekom predsjedničkih izbora, održanih 20. oktobra. Biskupi su, među ostalim, poručili kako je Crkva u službi istine, pravde i općeg dobra, a ne političkih stranki, te su ponovno izrazili svoju spremnost na suradnju u procesu pomirenja u toj zemlji. Bolivijce su pak pozvali na mir zato što – poručili su – nasilje ništa ne rješava.

Ministrove su izjave – navodi se u dokumentu – potpuno neistinite i lišene bilo kakvih stvarnih temelja. To su optužbe usmjerene protiv Crkve i drugih bolivijskih institucija, kojima je cilj potkopati njihovu vjerodostojnost. Katolička Crkva u Boliviji nije stvorila niti potaknula bilo kakvo djelovanje ili razmišljanje u svrhu promicanja ili financiranja optužbi za izbornu prijevaru u zemlji – poručili su biskupi, istaknuvši da je Crkva uvijek promicala mir te, usmjeravajući i poučavajući bolivijske kršćane, služila skladu i demokraciji u zemlji.

Bolivijska je biskupska konferencija također izrazila zabrinutost za proces pomirenja u zemlji te istaknula važnost veće spremnosti na samokritiku i poniznost kako bi svi bili oruđe jedinstva i mira. Konačno, biskupi su potaknuli sve da traže istinu i ne dopuste da ih dezorijentiraju manipulacije, moleći da Bog života i mira prosvijetli vladajuće i sve građane u ovom teškom trenutku.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: