HomevestiBolivijski biskupi upozorili da se ne manipulira izborima

Bolivijski biskupi upozorili da se ne manipulira izborima

Na slici: Predsjednički kandidati Evo Morales, Carlos Mesa i Oscar Ortiz

Uoči predsjedničkih izbora u Boliviji, biskupi su pozvali na transparentan pristup, bez manipulacije, s ciljem izgradnje istinske demokracije. Devet je kandidata, uključujući aktualnoga predsjednika Eva Moralesa, koji se kandidira četvrti put

U Boliviji će se u nedjelju, 20. oktobra, održati predsjednički izbori. Biskupska je konferencija te latinskoameričke zemlje prošlih dana objavila poruku u kojoj se usredotočila na predstojeće izbore, pozvavši na savjesno glasanje u sklopu kojega će se voditi briga o stvarnim potrebama zemlje, njenim problemima i potencijalu. Biskupi su – kako prenosi Agencija SIR – potaknuli da se obrati pažnja na kandidate s konkretnim i izvedivim prijedlozima koji su usmjereni na opće dobro i usklađeni s demokratskim vrijednostima slobode, pravde i jednakog dostojanstva svih Bolivijaca.

Biskupi su primijetili da u Boliviji vlada ozračje nepovjerenja zbog straha od moguće manipulacije izborima. Pozvali su stoga sve birače da iziđu na izbore i bez ikakvog političkog, društvenog ili ekonomskog pritiska izvrše svoju dužnost i pravo. Pritom su izrazili nadu da nitko nije uvjetovan prijetnjama ili obećanjima osobnog probitka. U poruci se, osim toga, ističe važnost slobodnih i transparentnih izbora za izgradnju demokratskije Bolivije i istinskoga doma za sve. Na kraju je biskupska konferencija naglasila važnost medija, nadajući se da će oni pomno pratiti cijeli izborni proces, te pozvala da se bez oklijevanja prijavi svaka nepravilnost ili prijevara.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: