HomevestiBožićna poruka poglavara crkvi u Jeruzalemu

Božićna poruka poglavara crkvi u Jeruzalemu

Na slici: Misa božićnog bdijenja u Betlehemu koji predslavi nadbiskup Pizzaballa (24.12.2019.)  (AFP or licensors)

Biti kršćanin znači dati život – stoji u poruci nadbiskupa Pierbattiste Pizzaballe, apostolskog upravitelja Latinskog jeruzalemskog patrijarhata

Suočeni s brojnim oblicima grijeha kojima robuje naše čovječanstvo, među kojima su rat i nepravda, otuđenost i ugnjetavanje, uništavanje i pretjerana konzumacija, patrijarsi i čelnici crkvi u Jeruzalemu, u zajedničkoj su božićnoj poruci podsjetili da je proslava Kristova rođenja stalan podsjetnik na otkupljenje koje nam je Bog udijelio pretvarajući svaki oblik zla i grijeha u puninu i cjelovitost života.

 

Isusovo rođenje – nada i život

Isus Krist postao je čovjek kako bi donio spas i otkupljenje cijelom svijetu – istaknuli su patrijarsi i poglavari crkvi u Jeruzalemu te napomenuli da je Isus kao ljudska osoba iskusio naše čovještvo kako bismo mi mogli biti preobraženi na njegovu sliku i priliku. Primijetili su potom da je sam Isus osjetio kako je to biti bez doma, kao izbjeglica. Bio je izložen i prijetnjama te, na kraju, i smrti, ali njegovo je rođenje donijelo nadu i život.

 

Molitva za pravdu

U poruci je, osim toga, upućena molitva da razdoblje svetog božićnog vremena donese pravdu svim ljudima. Napokon, nudeći svoju potporu i molitvu za prisutnost kršćana na Bliskom Istoku, trinaest patrijarha i poglavara crkvi u Jeruzalemu izrazilo je nadu da će ovaj Božić svim narodima donijeti radosnu vijest o miru, pravdi i pomirenju, te da će Knez mira zlo i grijeh u našem svijetu pretvoriti u svjetlost i puninu života.

 

Poruka apostolskog upravitelja Latinskog jeruzalemskog patrijarhata

Apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata, nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, u božićnoj poruci upravljenoj svojim vjernicima, istaknuo je pak da u Isusovo vrijeme nije bilo bolje nego danas, s obzirom na rimsku okupaciju, kralja Heroda, razne centre moći. Na kraju, čini se kao da se čovjek otada nije mnogo promijenio – poručio je nadbiskup i dodao – Moramo se pozabaviti nemoći političkoga života, koji se čini sve udaljenijim od stvarnoga života ljudi i očito nesposobnim za sustavno rješavanje izrazito velikih socijalnih i gospodarskih problema na našem području.

Nadbiskup Pizzaballa je primijetio da postoje brojni prijedlozi za rješenje situacije na području Svete zemlje, ali nijedan nije ostvaren. Napomenuo je također da je, unatoč sve većem broju hodočasnika koji podupiru lokalno gospodarstvo, u većem dijelu Latinskog jeruzalemskog patrijarhata glavni problem nedostatak posla. Ideja o iseljenju postaje napast, uporna misao u umu mnogih od nas – istaknuo je nadbiskup, dodavši da, u konačnici, govor o nadi djeluje poput obične retorike i udaljavanja od stvarnosti.

 

Isus došao kako bi promijenio ljudsko srce

Jao onome tko pred svime time padne u malodušje! Isusovo rođenje nije izbrisalo nijednu političku, društvenu i gospodarsku tragediju njegova vremena. Isus nije došao revolucionirati društvene strukture svoga vremena, nije želio osvojiti vlast, već čovjekovo srce. Tako je promijenio svijet – istaknuo je nadbiskup Pizzaballa te se osvrnuo na one koji s ljubavlju, u tišini i bez velike buke, i danas daruju svoj život i svoje srce, ne tražeći zauzvrat ništa; na ljude koji su shvatili da biti kršćanin znači dati život i voljeti besplatno, ne tražeći ništa za sebe, zato što već imaju sve. Oni su nada naše Crkve – poručio je apostolski upravitelj Latinskog jeruzalemskog patrijarhata i zaključio – U njima se ponovno događa proslava istinskoga Božića.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: