HomevestiBrifing o putovanju pape Franje u Afriku u znaku susreta

Brifing o putovanju pape Franje u Afriku u znaku susreta

Na slici: Logo apostolskoga putovanja pape Franje u Mozambik, Madagaskar i Mauricijus; 4. do 10. septembra 2019.

Mir, susret s kršćanskim zajednicama, pomirenje i stvoreni svijet – neke su od ključnih tema koje je Matteo Bruni, ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice, istaknuo na uobičajenom brifingu za novinare prije početka 31. apostolskog putovanja pape Franje, na koje je krenuo danas

Papa će od 4. do 10. septembra posjetiti Mozambik, Madagaskar i Mauricijus, koje je sveti Ivan Pavao II. pohodio u okviru tri odvojena putovanja 1988. i 1989. godine.

 

Papina radost i zahvalnost

Papu Franju će te zemlje dočekati promijenjene – objasnio je Bruni podsjećajući da su u vrijeme Ivana Pavla II. one bile potpuno poljoprivredne, dok se danas uočavaju njihove velike mogućnosti, ali i nova siromaštva. Papa se priprema, zahvalan svima koji se zauzimaju u ostvarivanju tog putovanja, i radostan zbog prigode za navještaj evanđelja u tom dijelu svijeta, bogatom raznolikostima i humanošću – napomenuo je ravnatelj Tiskovnoga ureda te posebno spomenuo i radost zbog mogućnosti za susret s tim ‘lijepim krajem’, kako je rekao Papa u jednoj videoporuci, zbog njegovih ljudi i njegove svetosti.

 

Tek pomireni Mozambik

Govoreći o etapama toga apostolskog putovanja, Bruni se zadržao na Mozambiku, zemlji u kojoj je došlo do pomirenja zahvaljujući također posredovanju Zajednice svetoga Egidija, i posebno budućega kardinala Zuppija. Godine 1992. u Rimu je potpisan mir između Vlade i pobunjenikā Mozambičkoga nacionalnog otpora, ali je tek prošloga mjeseca potpisan sporazum o prekidu nasilja koje se nije smirivalo unatoč potpisanom primirju. Andrea Riccardi, utemeljitelj Zajednice svetoga Egidija, susrest će se s Papom u Maputu, u bolnici Zimpeto, u kojoj se primjenjuju protokoli projekta DREAM, posvećenoga bolesnima od side. Zahvaljujući tom projektu u cijeloj je Africi rođeno 130.000 djece – napomenuo je Bruni.

 

Susret s vjernicima u Beiri

U programu putovanja nije predviđen posjet Beiri, jer je u tijeku njegova potpuna obnova – kazao je ravnatelj Tiskovnoga ureda Svete Stolice. Taj je grad, drugi po veličini u Mozambiku, u ožujku uništio ciklon Idai u kojemu je stradalo gotovo 1000 osoba. Ipak, doći će do susreta s vjernicima iz Beire i Papa će im se obratiti – istaknuo je Bruni.

 

Susret s preživjelima u epidemiji ospica

Među posebnim susretima bit će onaj s preživjelima u epidemiji ospica, koja je u razdoblju od travnja 2018. do aprila 2019. godine prouzročila smrt 1200 osoba. Riječ je o jednoj tročlanoj obitelji s kojom će se Papa sastati nakon susreta s bosonogim karmelićankama u samostanu u Antananarivu, u prigodi blagoslova oltara katedrale u Morondavi. Potvrđeni su i drugi događaji koji će se održati u znaku milosrđa i mira, riječi koja je zajednički nazivnik triju mota putovanja pape Franje u Africi.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: