Homelokalne vestiČestitka povodom Božića 2017. godine Patrijarhu Irineju

Čestitka povodom Božića 2017. godine Patrijarhu Irineju

Nadbiskup beogradski i mitropolit mons. Stanislav Hočevar povodom Božića uputio je čestitku srpskom patrijarhu Irineju:

 

Njegova Svetost

gg. Irinej

Arhiepiskop pećki

Mitropolit Beogradsko – Karlovački

Patrijarh srpski

Beograd

 

Vaša Svetosti,

Ponovo dolazi „punoća vremena“, nova blagodat Božija; slavimo naime – puni čuđenja, divljenja i radosti – rođenje našeg Gospoda Isusa Hrista.

Hristos se rodi – voistinu se rodi!

Njegovo rođenje – za nas toliko iznenađujuće – čitavu vasionu ispunjava stvarnošću novog poretka, jer je u Bogomladencu ponovo uspostavljeno potpuno zajedništvo Boga i čoveka, Neba i zemlje, duha i materije. Sv. Pavle, neprevaziđeni apostol naroda, u dubokoj kontemplaciji zato otkriva kako upravo On, Bogočovek Isus, svojim ovaploćenjem, smrću i slavnim vaskrsenjem, ponovo objedinjuje ono što greh rastavlja; kako On od „dvoje“ čini „jedno“, dakle novo stvorenje!

Ovo ponovo uspostavljeno zajedništvo je predivan dar Božićne noći. Razumljivo je dakle, zašto se otvorilo nebo, zašto pevaju anđeli, zašto na novi put kreću pastiri i Mudraci s Istoka!

Da, uvek iznova konstatujemo kako moramo na ovaj put traženja autentičnog zajedništva krenuti svi mi – stanovnici Zemlje! Kao što je Zvezda vodila Mudrace s istoka, tako želimo da i nas danas usmerava Zvezda svih zvezdi, „svetlo od svetla“ – Isus „sunce pravde“ – na puteve zajedništva.

Ubeđen sam da smo svi hrišćani uvek, a na poseban način danas, pozvani na traženje tog zajedništva, koje se ostvaruje upravo u Isusu Hristu. Propovedajući Njega, preuzimamo veliku istorijsku odgovornost da „svi njegovi“ budu uistinu „jedno“ u Njemu.

Vaša Svetosti, čestitajući Vam radosne Božićne praznike, ponizno Vas molim za pomoć, da bismo svi zajedno, uvek i svuda mogli biti u službi zajedništva. Gospod naš Isus Hristos, „Vrata“, „Vođa“ i „Ključ“ novoga čovečanstva, neka nas svojom novom snagom Rođenja blagoslovi, nadahnjuje i vodi.

Neka nam On bude Zvezda, Sunce i istiniti Blagoslov neba u 2018. godini.

Sa izrazima dubokog poštovanja i najboljim željama za sve arhijereje, klir, monaštvo i narod Božiji u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, pozdravljam Vas sa osobitim poštovanjem i ostajem s Vama u zajedništvu molitve, vere i nade!

+ Stanislav Hočevar

FOLLOW US ON: