HomeduhovnostČetrnaesta nedjelja kroz godinu – p. Sebastian Šujević

Četrnaesta nedjelja kroz godinu – p. Sebastian Šujević

Ljubav prema najmanjima

Čitanja ove nedjelje puna su suprotnosti. Mesijanski kralj čija se “vlast prostire od mora do mora”, pokazuje se krotak i ranjiv, jaše na magaretu a ne na jakom mišićavom bojnom konju. Njegova božanska pojava nije pojava blještavog i triumfalnog boga ratnika i pobjednika, koji iza sebe vuče kolone podjarmljenih zarobljenika, plijen rata. Naprotiv – On je kralj mira, knez mironosni koji lomi imbole i oružje rata. Kako volim taj naziv – Knez Mironosni: odmah me ispuni mirom i vedrinom… Probajte reći, i više puta: Knez Mironosni.

Njegova osoba i Njegov program, štoviše, predstavljaju lik Sluge Jahvinog, Sluge Gospodnjeg koji zauzima stranu Gospodnjih siromaha.

Paradoks: ponizni osiromašeni Kralj a svejedno Gospodar svijeta. Kako nas oči znaju zavarati. Tako na Cvjetnicu na magaretu ponizni kralj ulazi u svoj Grad. Tako ponizni kralj, jednostavno i ponizno ulazi u grad tvog života, u tvoju dušu, u tvoje srce, u tvoju pamet, u tvoje osjećaje i misli, u tvoje navike… svugdje, i nigdje, ali baš nigdje, u tvom životu njemu nije neugodno doći. Razumiješ li, ti si mu vrijedan i on te ljubi i jedva te čeka, svaki dio tebe, dapače, raduje ti se!

Ponavlja Gospodin, kao da utvrđuje blaženstva govora s gore: blaženi krotki, ponizni, maleni… i zahvaljuje i slavi Oca zbog toga. S jedne strane poznaje tvoje srce, želi unići i podijeliti s tobom sve svoje, s cijelim tobom. I poziva te na krotkost, jednostavnost, poniznost da bi i ti mogao upiti sve Njegovo. I taj poziv na zahvaljivanje je čudesan… Zahvaljuj redovito i brzo ćeš uvidjeti blagodati tog božanskog čina!

U stvari, Gospodin se svima objavljuje, ali oni mudri često svojim stavom učine objavu Božju neučinkovitom i praznom. Pametni i mudri ovdje u odlomku jesu pismoznanci i farizeji, zakonoznanci, sposobni manipulatori tradicije, života. Poznavajući zakone oni postaju tlačitelji i terete ramena i leđa siromašnih i jednostavnih a da ni sami ne bi prstom makli (Lk 11,46). Isus, naprotiv, zove k sebi one koji su izmoreni i opterećeni, a jaram koji im daje je sladak i lagan.

No, nije lagan jer je manje zahtjevan, kao da ima vlast popustiti, nego jer On čini teret laganim svojom solidarnošću i konkretnim sudjelovanjem. On je prvi među siromasima, prvi među jednostavnima, prvi među poniznima. On prvi uzima križ na svoja leđa: Njegova blizina tako čini podnošljivim i laganim križ onoga koji ga hoće nasljedovati.

Zakon Kraljevstva Božjeg je zakon manjega i slabijega. Bog sam izabire ponizne, jednostavne, pa i neznalice. To je zakon zrna gorušice, poniznih i skrivenih početaka…

Ne bismo trebali pomiješati društveno siromaštvo sa siromaštvom koje Isus spominje u svom Evanđelju, kao da bi po nekom automatizmu siromašni i potlačeni bili sinonimi za sinove i kćeri Kraljevstva Božjeg. Jasno je Isus dao do znanja da bogatstvo, mudrost i veličina gledana ovosvjetskim očima mogu biti izazovi i prepreke Kraljevstvu Božjem, u smislu da daju sigurnost, povjerenje u vlastite snage, autonomiju, stav samodostatnosti koje je Isus uvijek osuđivao kod “ljudskih veličina” svog vremena… a one su bile u temelju odluke odbacivanja Kraljevstva. Isus je htio naglasiti da se siromašni i posljednji nalaze u idealnim uvjetima za primanje njegove poruke oslobođenja, ali i oni da bi zaživjeli doista tu puninu moraju proći kroz proces vazmenog oslobađanja.

Gdje je naša snaga? Naša je snaga sam Gospodin! Naša je snaga Njegov Duh kojeg nam je s radošću predao u obilju! U njemu se ponizujemo – on je sama Poniznost i Krotkost, naš Mir, naša Radost, naša Jakost, Ustrajnost! To je Duh koji je Kristova snaga na križnom putu, njegova Snaga i Vatra srca na križu, Sila koja ga podiže o Uskrsnuću! On nas pridiže kad padnemo, čisti kad zgriješimo, krijepi, tješi, jača u svakoj našoj potrebi! O njemu nam svjedoči danas u čitanju sv. Pavao: oživjet će smrtna tijela vaša po Duhu svom koji prebiva u vama!… Duhom usmrćujete djela tijela, živjet ćete!”

Zavapi mu danas gorljivo:

Duše Sveti ispuni nas sve, prožmi nas sve, oživi nas sve, cijele i potpunoma!

Po velikoj dobroti svojoj, Gospodine, ti me usliši!

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: