HomeduhovnostCharles de Foucauld bit će proglašen svetim 15. maja 2022.

Charles de Foucauld bit će proglašen svetim 15. maja 2022.

Obred kanonizacije Charlesa de Foucaulda i još šestero blaženih održat će se 15. maja 2022. godine, priopćila je Kongregacija za proglašenje svetih 9. novembra.

Papa Franjo to je proglasio na redovnom javnom konzistoriju 3. maja, ali zbog pandemije nije odredio datum kanonizacija. Na opće štovanje Crkve bit će uzdignute dvije žene i petorica muškaraca. Osim francuskoga dijecezanskog svećenika – koji je za svaku osobu želio bio „univerzalni brat“ i koji je, sve do dana njegova ubojstva 1916. godine, sijao sjeme božanske Riječi u srcu Sahare – svetima će biti proglašena Maria Domenica Mantovani, suutemeljiteljica i prva poglavarica Instituta Malih sestara Svete obitelji, koja se sva posvetila služenju siromašnima, siročadi i bolesnima, te Maria Francesca od Isusa, utemeljiteljica kapucinske zajednice trećoredskih sestara iz Loana, neumorna u iskazivanju blizine posljednjima, od Italije do Latinske Amerike.

S njima će biti kanonizirani i svećenici Giustino Maria Russolillo, utemeljitelj Družbe božanskih zvanja i Kongregacije sestara božanskih zvanja, koji se posvećivao pastoralu zvanja i obiteljskom pastoralu; Luigi Maria Palazzolo, utemeljitelj Instituta sestara od siromašnih – Instituta Palazzolo koji djeluje među mladima na odgojnom području i vjerskoj formaciji, te César de Bus, utemeljitelj Kongregacije otaca kršćanskoga nauka, uzor za sve katehete. Svetim će biti proglašen i Lazar, nazivan Devasahayam, prvi indijski laik koji je proglašen blaženim; obrativši se u odrasloj dobi na kršćanstvo bio je zbog toga proganjan do mučeničke smrti.

Svatko je od tih budućih svetaca pridonio da se svjetlost evanđelja pronese svijetom: herojskim svjedočanstvom mučeništva ili očitovanjem ljubavi i kršćanskih kreposti. Sveci i svetice – napisao je papa Franjo u tweetu 3. maja ove godine, sa svojega računa @Pontifex na devet jezika – pokazuju nam da se Boga uvijek može slaviti, u dobrim i lošim vremenima, jer On je vjerni prijatelj i njegova ljubav nikada ne nedostaje.

( IKA/ KMC )

FOLLOW US ON: