PočetnavestiČile: ‘Zakonski propis’ protiv prigovora savjesti i života!

Čile: ‘Zakonski propis’ protiv prigovora savjesti i života!

Jučer (14. juna 2017.) se „otvaraju vrata mogućnosti  da Država građanima oduzme slobodu pri odlučivanju, u korist zaštite života”! – kazao je mons. Fernando Ramos, pomoćni biskup Santiaga i glavni tajnik Čileanske biskupske konferencije. Izjava stiže u trenutku kada se povjerenstvo Senata priprema za glasovanje o Zakonu o pobačaju, u kojemu se navodi kako ulagatelj „prigovora savjesti” može biti samo liječnik, ali ne i bolničko osoblje koje mu pomaže. Ova mjera – izvještava agencija Fides – izazvala je burne reakcije i od strane Crkve. „Ono što nije ljudski – rekao je monsinjor Ramos – nije ni demokratski, ni civilizirano.”

„Sve zdravstvene ustanove kao što su bolnice, sveučilišta i privatne klinike, čija je svrha ili institucionalna orijentacija jasan izbor u korist zaštite i obrane života – dodao je biskup – mogle bi biti prisiljene da idu protiv vlastite institucionalne karakteristike, jer će – ako se zakon izglasa – trebati prihvatiti obavljanje pobačaja u svojim objektima, kao legitimnu zdravstvenu uslugu” – objasnio je biskup.

Osoblje će biti prisiljeno djelovati protiv svoje savjesti i gotovo svaki zdravstveni centar će morati prihvatiti ovaj „zdravstveni propis”. Također će to obvezivati i bolničko osoblje (anesteziologa, bolničare, medicinske sestre, tehničare, i td) koje se neće moći pozvati na djelovanje protivno svojoj kršćanskoj savjesti ili načelima, u korist zaštite života. „Može li Država odlučiti umjesto nas? Može li odlučiti umjesto institucija? Ne želimo Državu koja odlučuje umjesto nas, oduzimajući nam slobodu” – zaključio je pomoćni biskup Santiaga, mons. Fernando Ramos.

(rv/kmc)

podeli na: