Homelokalne vestiČovek izvanredne molitve i unutrašnje snage

Čovek izvanredne molitve i unutrašnje snage

Proslava Svetog Ivana Kapistrana u Crkvi Svetog Ante

Sveti Ivan Kapistran, franjevac, ima posebno mesto u Beogradskoj nadbiskupiji ‒ on je, naime, njen zaštitnik i, kao što znamo, u 15. veku imao je važnu ulogu za čitavu Evropu, a za nas najvažniju prilikom oslobađanja Beograda od Turaka. Ove godine 23. oktobra prvi put smo spomen na njega proslavljali u Crkvi Svetog Ante, uz koju je franjevački samostan i u kojoj ćemo to činiti odsad pa nadalje. Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar, uz koncelebraciju franjevaca na čelu s dekanom i župnikom fra Ilijom Alandžakom i ostalim svećenicima iz Beograda.

Nadbiskup se u svojoj propovedi osvrnuo na život sveca i podsetio da su ove godine predsednici Mađarske i Srbije u Zemunu otkrili spomenik drugom velikom čoveku, Janku Sibinjaninu (Janošu Hunjadiju), koji je 1456. godine zajedno sa Sv. Ivanom Kapistranom omogućio oslobađanje Beograda. Nadbiskup je takođe rekao da mu je drago što jedna ulica u Beogradu nosi ime Janka Sibinjanina, ali daj Bože da i Sveti Ivan Kapistran dobije tako vidljivo mesto u našem gradu poput Hunjadija.

Slaviti njegov blagdan znači dotaknuti se mnogo toga, jer je kasniji svetac imao veoma bogat život. Bio je izvanredno nadaren, najbolji student prava u Peruđi u Italiji. Vrlo brzo postao je zamenik gradonačelnika Peruđe. Među italijanskim gradovima je u XV veku bilo mnogo sukoba. Tako su Ivanu Kapistranu oteli ženu, a izgubio je i petoricu braće. Uz veliku žrtvu i ogromnom snagom volje izašao je iz tog pakla. Mnogo se molio i činio pokoru i doneo odluku da postane franjevac. Bio je izuzetno obdaren organizacionim sposobnostima i visoko produhovljen, u jednom trenutku i papa ga je pozvao u Rim. Imao je mogućnosti da proputuje celom Evropom, svuda propovedajući. Preko sadašnje Austrije i Slovenije stigao je do Beograda i sudelovao u oslobađanju grada.

Sveti Ivan Kapistran je čovek izvanredne molitve i unutrašnje snage. Iz Knjige mudrosti u prvom čitanju toga dana čuli smoda moramo dozvoliti da budemo vođeni mudrošću. Upravo onako kako je to i činio svetac i zaštitnik naše Beogradske nadbiskupije.

Svet Ivan Kapistran je bio istinski vođa i odlikovali su ga spokoj, pomirljivost i neprestani napredak. Upravo takvih muškaraca danas nedostaje Evropi; osim toga zagovarao je snažnu ulogu pape, naglasio je nadbiskup.

U drugom pak čitanju smo čuli: »Jao meni ako ne budem naveštavao Evanđelje…« Ivan Kapistran je živeo isključivo s tim ciljem. Cela Evropa se radovala nakon oslobođenja Beograda, dobrim delom zahvaljujući njegovoj duhovnoj snazi i ustrajnosti. »Neka i nama ovaj dan bude podsticaj da se ne bojimo naveštavati Evanđelje i da budemo hrabri poput Ivana Kapistrana!«, pozvao nas je na kraju propovedi mons. Hočevar.

(R.Z./kmc)

FOLLOW US ON: