HomevestiCrkva i islam, jača prijateljstvo

Crkva i islam, jača prijateljstvo

Povijest neće zaboraviti

Papa Franjo je prekjučer u Domu svete Marte primio šeika Abdallaha Ben Zayeda Al Nahyana, ministra vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata kojemu je darovao 200 primjeraka Deklaracije o ljudskom bratstvu. Povijest neće zaboraviti – rekao je šeik, komentirajući važnost geste koja je prije dvadeset dana dala pečat novom putu u odnosima Crkve i islama. Kopije na naslovnici imaju fotografiju koja prikazuje Svetog Oca i velikog imama džamije Al-Ahzar, Ahmada al-Tayyiba prilikom potpisivanja deklaracije, 4. februara, koja je kao zajednički jezik izabrala kulturu dijaloga.

Službeno je izaslanstvo Emirata, koje je predvodio šeik Ben Zayed, u znak sjećanja na taj događaj došlo priopćiti Papi prve konkretne odluke koje su proizašle iz načela sadržanih u deklaraciji, od kojih su neka već provedena, a druga na putu ostvarenja. Osim kopija Deklaracije o ljudskom bratstvu, papa Franjo je šeiku darovao kopiju grafike iz sedamnaestog stoljeća koja prikazuje građevinske radove na Trgu sv. Petra i četiri velika foto albuma za Predsjednika i potpredsjednika Ujedinjenih Arapskih Emirata, s nizom snimaka koje podsjećaju na Papin posjet Emiratima.

Šeik je Svetom Ocu darovao škrinju sa zlatnim i brončanim kamenjem potpuno prekrivenima natpisima na arapskom jeziku, porukama nadahnutim ljubavlju i tolerancijom. To je trajni simbol koji podsjeća na duh Deklaracije, katoličanstva i islama koji žele nastaviti hoditi rame uz rame u prijateljstvu, poput onoga koje već dugo povezuje njihova dva najviša predstavnika. Svakako podsjeća na povijesni dokument koji u međuvremenu u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i u islamskom svijetu polako piše novu povijest.

Govoreći na Svjetskom samitu vlada koji se prije dva tjedna održao u Dubaiju, šeik Ben Zayed je istaknuo korake koje su poduzeli Papa i veliki imam. Tko je od nas mogao zamisliti – kazao je – da bi „dva simbola“ te veličine mogla nadvladati sve prepreke kako bi potpisali dokument pomirenja u svijetu koji je obilježen političkim suprotnostima, poticajima na mržnju, nasilje i ekstremizam.

Odgovor je u snazi vrijednosti koje su dvije religije odlučile podijeliti, osudom svakog oblika netolerancije, osobito ako je naoružana, pozivom vladama da jamče slobodu i prava, te da zaustave prolijevanje nevine krvi; poštovanjem žena, života, izražavanja osobne vjere i zajedničkog doma u kojem svi živimo. To je deklaracija koja će se zasigurno proučavati. No, polazna i kritična točka je – naglasio je papa Franjo pred novinarima na povratku iz Abu Dhabija – ako si mi vjernici ne možemo dati ruku, zagrliti se, poljubiti i moliti, naša će vjera biti poražena.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: