HomevestiCrkveni vođe u Izraelu zabrinuti za uspjeh mirovnog procesa

Crkveni vođe u Izraelu zabrinuti za uspjeh mirovnog procesa

Vijeće patrijarha i crkvenih vođa u Svetoj Zemlji izdalo je 7. maja priopćenje u kojem poziva Izrael da se suzdrži od poduzimanja jednostranih koraka u bliskoistočnom sukobu, objavio je Kathpress.

„Brojni planovi za jednostrano prisvajanje zemlje na Zapadnoj obali, podržani većinom od desničarskih frakcija, postavljaju ozbiljna i kobna pitanja o izvodljivosti i postizanju mirovnog sporazuma za okončanje desetljećima dugog sukoba“, navodi Vijeće.

Svoje priopćenje Vijeće je uputilo SAD-u, Rusiji, Europskoj Uniji i UN-u. Pozvalo ih je da odgovore na izraelske planove „privremenom i postupnom mirovnom inicijativom u skladu s međunarodnim pravom i rezolucijama UN-a“.

U priopćenju se ističe da Palestinska oslobodilačka organizacija kao „jedini legitimni predstavnik palestinskog naroda“ poziva na rješavanje sporova kako bi se postigao mir i uspostavila pluralistička demokratska država.

Izjavu su potpisali crkveni vođe u Svetoj Zemlji, među kojima i apostolski administrator Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata Pierbattista Pizzaballa, franjevački kustos Francesco Patton i patrijarh Grčke pravoslavne Crkve Teofil III., objavio je Kathpress.

FOLLOW US ON: