HomeduhovnostCvjetnica – spomen na Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem

Cvjetnica – spomen na Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem

Na blagdan Cvjetnice (nedjelja prije Uskrsa) Crkva nas želi podsjetiti na Isusov trijumfalni ulazak u Jeruzalem. To se dogodilo u dane prije Pashe, a opisano je u sva četiri Evanđelja.

Dok je Isus ulazio u Jeruzalem narod ga je dočekao mašući palminim i maslinovim grančicama, a neki su čak stavili i svoje haljine na tlo, kako bi mu iskazali veliku čast i poštovanje. Dok je tako Isus jašio na magarcu narod je pjevao hvalospjeve i prigodne pjesme Tako i mi svake godine u Crkvi organiziramo procesije sa maslinovim grančicama, pjevamo hvalospjeve i psalme kao spomen na ono što se dogodilo kad je Isus ulazio u Jeruzalem. Prije procesije narod se okupi izvan crkve, noseći u rukama maslinove ili palmine grančice koje svećenik blagoslovi, navijesti evanđelje o ulasku Gospodinovu u Jeruzalem, a nakon toga vjernici ulaze u crkvu. Na Cvjetnicu se umjesto redovitoga čitanja evanđelja čita ili pjeva Muka (po Mateju, Marku ili Luki). Maslinove ili palmine blagoslovljene grančice vjernici nose svojim kućama i stavljaju ih na vidno mjesto u kuću ili ako su na selu stave u staju ili u automobil. Blagoslovljene grančice su smatrane Božjim blagoslovom i zaštitom, zato se npr. komad blagoslovljene grančice stavljao u vatru kada je bilo nevrijeme da zaštiti kuću od groma. Čvrsto vjerovanje ljudi u snagu blagoslovljenih grančica ide do jednog primjera, a radi se  o jednom seljaku koji je stavio grančicu u staju i kad je došla neka bolest koja je pomorila puno stoke u tom selu, njegova stoka je ostala zdrava i on je čvrsto vjerovao da je Bog sačuvao njegovu stoku.

Zanimljiv je primjer vezan uz Cvjetnicu u južnoj Hrvatskoj, u Župi Dubrovačkoj, koju zovu i Palmana nedjelja te Neđeja od pôme. Rano ujutro vjernici su se pripremali, da s pomom (isprepletena palmina grančica) i maslinovim grančicama idu u crkvu, da bi ih blagoslovili. Pomu su nosila samo djeca. One obitelji koje nisu imale djece ili su im djeca već odrasla, davali su pome djeci iz susjedstva. Djeci bi bilo drago imati što više poma, jer se na Uskrs djeci darivala pisanica, a onome tko je nosio pomu dali bi dvije. Nakon blagoslova, pome se odnose u pčelinjak, u polje, u staju, a u kući se stavljaju ispred raspela ili svete slike. Stara, prošlogodišnja, poma po običaju se ne smije baciti u smeće, već se ili zakapa u zemlju ili se, češće, spaljuje, a pepeo se koristi za pepeljenje na Pepelnicu. U Beogradskoj nadbiskupiji prije Cvjetnice djeca izrađuju Hosana bukete (buketi od cvijeća) koje uz maslinove grančice donose na Cvjetnu nedjelju na blagoslov. Budući da ove godine nećemo moći donijeti grančice u svoj dom, zadržimo one prošlogodišnje i ovu godinu u još većoj vjeri da Bog po svom blagoslovu čuva i očuva naš dom od svakoga zla.

Velimir Martinović

FOLLOW US ON: