Homelokalne vestiCvjetnica u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

Cvjetnica u konkatedrali Krista Kralja u Beogradu

U konkatedrali Krista Kralja u Beogradu, svečanim euharistijskim slavljem 2. aprila proslavljena je Nedjelja Muke Gospodnje – Cvjetnica. Euharistijsko slavlje predvodio je beogradski nadbiskup i metropolit mons. dr. Ladislav Nemet SVD, uz koncelebraciju generalnog vikara mons. Roberta Pastyika, domaćeg župnika vlč. Aleksandra Kovačevića i tajnika nadbiskupa vlč. Stipe Filipovića.

Misno slavlje je započelo kod kipa Bogorodice u dvorištu Nadbiskupije obredom blagoslova maslinovih grančica, kojim se prisjećalo na Isusov ulazak u Jeruzalem, a potom su sudionici slavlja u procesiji ušli u konkatedralu gdje je nastavljena sveta misa. Nakon što je generalni vikar Pastyik pročitao izvještaj Muke Gospodinove uslijedila je homilija.

Nadbiskup Nemet je u homiliji istakao kako je Isusov ulazak u Jeruzalem bio dočekan uz veličanstvenu povorku, a već na veliki petak taj isti čovjek je visio na križu i bio sahranjen u grob, te dodao da sve što se u ovom tjednu događa oko Isusa s jedne strane opisuje nas ljude, a s druge strane Boga. Nastavljajući promišljati o događaju kada je Isus ulazio u Jeruzalem i kada mu je svjetina klicala hosana Davidovu sinu, nadbiskup Nemet je postavio pitanje, a to je ujedno i cilj ove liturgije, da se svatko osobno pita: gdje si ti danas, gdje si ti, jesi li među svjetinom koja je klicala ili pak među onima koji su u Pilatovu dvorištu osudili Isusa tražeći da se pusti Baraba a razapne Krist? Nadbiskup Nemet je rekao da „Isus u poniznosti predstavlja Božju volju ulazeći na magarcu u Jeruzelem, a ne kao kralj, jer kralj David je ulazio jašući  na konju uz ples“. Govoreći o Isusu koji je uzeo našu smrt na sebe, postao čovjekom, a čak i na križu se ponašao kao čovjek; plakao, jecao i nije osjećao pomoć Oca koji je šutio, nadbiskup je naglasio da upravo ta šutnja Oca koji kao da se povukao sve dok Sin nije umro, a tek onda se oglasio potresom i pomrčinom sunca pokazuje da smrt nema posljednju riječ, nego uskrsnuće koje je doživio Isus treći dan nakon smrti. „To je Isus zaslužio svojim ponašanjem a Otac mu darovao svojom tišinom“, rekao je nadbiskup Nemet te zaključio propovijed porukom kako uvijek trebamo biti svjesni činjenice da je Isus umro za nas bez obzira što smo ponekad među onima koji ga slave vičući hosana ili ponekad među onima koji viču raspni ga.

Na kraju misnog slavlja vlč. Kovačević je zahvalio nadbiskupu na predvođenju misnog slavlja, kao i svima koji su sudjelovali; ujedno je obavijestio vjernike o rasporedu obreda Velikog tjedna te ih pozvao na sudjelovanje u istima.

KMC

FOLLOW US ON: