Homelokalne vestiDan državnosti. Nadbiskup Hočevar:„On se baš zauzima za nas!“

Dan državnosti. Nadbiskup Hočevar:„On se baš zauzima za nas!“

Beogradski nadbiskup i metropolit mons. Stanislav Hočevar je u četvrtak 13. februara u konkatedralnoj crkvi Krista Kralja u Beogradu, povodom Dana državnosti predvodio svečano euharistijsko slavlje. Na koncelebraciji s braćom svećenicima nadbiskup je svim prisutnima uputio čestitke za državni praznik, koji je – kako je rekao – simbolički značajno povezan sa slavljem Sretenja Gospodnjeg po julijanskom kalendaru i dodao, da se naša skromna želja i molitva sastoji upravo u tome, da se svi sretnemo među sobom, s predstavnicima drugih zemalja, a iznad svega s Njim, Začetnikom svega.

Na svetoj misi su sudelovali: lični delegat predsednika države, državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić; nosioci odgovornih dužnosti na republičkom i gradskom nivou, predstavnik Uprave za Crkve i verske zajednice, g. Gavrilo Grban, ekselencije ambasadori. Zatim: predstavnik SPC-a, predstavnik Islamske zajednice u Beogradu, predstavnici redovničkih zajednica i pokreta i ostali vernici.

„On se baš zauzima za nas“, bila je ključna rečenica upućena svima za razmišljanje na ovoj sv. misi, uzeta iz čitanja ovog dana od apostola naroda, sv. Pavla. Nadbiskup je naglasio da je ova tajna Božje ljubavi prema nama upravo za sve stanovnike naše otadžbine, da bismo baš svi mogli da iskusimo taj nebeski dar brige za nas…

Veliki vizionar novog sveta – sam Gospod Hristos – podstiče nas u prvom redu na ono najvažnije, da čovečanstvo, porodica ljudi, treba da postane iskrena verenica jedinom istinskom Vereniku Isusu Hristu. Jer Bog je, kako je rekao nadbiskup, iz ljubavi svakoga od nas pozvao u život; i niko od nas ne može da živi novim životom ako u svojoj najdubljoj suštini autentično ne postane verenica tom večnom Vereniku.

Mons. Hočevar je takođe istakao kako doprinos naše nadbiskupije našoj državnoj zajednici teži da bude upravo u tome: da „ištemo, tražimo, kucamo“. Da ištemo nadahnuća za autentičan način života; da svuda i svagda tražimo autentične načine odnosa; da odlučnije kucamo na vrata Božjeg Srca i na vrata individualnih i kolektivnih srca, da svoja srca otvaramo za uzajamne potrebe.

Posle svete mise, zvanice su se uputile prema kući Nadbiskupije, gde je nadbiskup mons. Hočevar priredio prijem. Uz himan “Bože pravde” koji je odpevao “Ekumenski moški zbor”, nadbiskup je svima poželeo  da – kao što smo svi mi sinovi jednog Oca – tako treba da svi stanovnici jedne države iskuse da su sinovi te zemlje, jednakopravni sinovi te zajednice, i da upravo ta zajednica brine o svima, a svi o zajednici.

Propoved nadbiskupa mons. Hočevara možete da pročitate u celosti na ovom linku: http://kc.org.rs/on-se-bas-zauzima-za-nas/

(kmc)

FOLLOW US ON: