Homelokalne vestiDan državnosti – Sretenje. Mudrost je umjetnica svega

Dan državnosti – Sretenje. Mudrost je umjetnica svega

U skromnijim uvjetima, bez posebnih uzvanika i pjevačkog zbora ‒ kao što je to bila praksa dosad, nadbiskup beogradski mons. Stanislav Hočevar je povodom Dana državnosti – Sretenja, pred manjim brojem vjernika i uzvanika nego inače, 16. februara predvodio svečano euharistijsko slavlje u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu. Sveta misa je prikazana za državnu zajednicu Srbiju: za sve graditelje društvene i državne zajednice.

Otac nadbiskup je, pozdravljajući apostolskog nuncija mons. Luciana Surianija i direktora uprave za Crkve i verske zajednice g. Vladimira Roganovića s pratnjom, zahvaljujući im na sudjelovanju naglasio da zbog toga nećemo ništa manje svečano i duboko proslaviti taj veliki dan. Nadbiskup je pozdravio i novinare, također im zahvaljujući na prisutnosti, te dodao da ova izazovna situacija u kojoj živimo od nas traži valjani odgovor.

»Zajedno slaveći Njega po kome smo svi mi stvoreni, možemo otkrivati svoje izvorno dostojanstvo, svoj poziv, svoje služenje i svoje zadaće i upravo služeći liturgiju otkrivamo koji je cilj i smisao našeg života«, rekao je nadbiskup.

Citirajući sv. Augustina koji kaže: »Velika je Tvoja snaga, a mudrosti Tvojoj nema mjere! Hvaliti Te želi čovjek, sićušni djelić Tvoga stvorenja… koji sa sobom nosi smtrnost i grijeh…«, mons. Hočevar je istaknuo da nas je Bog pozvao u život i da je samo On taj veliki cilj, smisao i sreća našega života, a to je ujedno i najviši mogući lijek za naše vrijeme, za naše izazove, za naša iskušenja!

»A time ujedno otkrivamo da je autentična vjera najbolji graditelj zajednice i zajedništva ‒ pa i nacionalnog i državnog ‒ te time i najbolja preventiva da vidljivi, opipljivi i tako privlačni svijet koji nam je dan za življenje ne postane naš otrov…

Ove maske koje nosimo i distanca kojoj se moramo podvrgavati«, nastavio je nadbiskup, »upozoravaju nas da svojim ustima nismo dostojno veličali svojega Tvorca; da Ga svojim čulima ne otkrivamo u ovome svijetu; da svojim plućima u ovome vidljivom svijetu više ne dišemo Božju prisutnost, nego samo svoju samodostatnost koja je uvijek kratkoga daha.

Već zreli poganski svijet ‒ grčko-rimska kultura ‒ otkrivao je i proklamirao da je mudrost glavna, kardinalna vrlina. Božja Objava stavlja mudrost na Prvo mijesto«, naglasio je mons. Hočevar i ukazao da Drugi vatikanski crkveni sabor kaže: »Kršćanska objava vodi višem razumijevanju zakona društvenog života.« Crkva naime »prima od Evanđelja punu objavu istine o čovjeku… Zato ona uime Isusa Krista ‒ Bogočovjeka svjedoči čovjeku o njegovom vlastitom dostojanstvu i o pozivu na zajedništvo osoba. Ona ga uči zahtjevima pravde i mira, sukladnima mudrosti Božjoj.«

U zaključku svoga promišljanja nadbiskup je rekao: »Božja je istina Njegova mudrost koja upravlja cjelinom… stvorenja i vlada svijetom… Samo On može dati istinsku spoznaju svega stvorenog u odnosu prema sebi, a korizmeno vrijeme ‒ vrijeme posta koje je pred nama, pruža nam toliko prilika za proučavanje mudrosti. To će za nas biti sreća, a za društvenu zajednicu pravi blagoslov…«

(kmc/rz)

FOLLOW US ON: