Homelokalne vestiDan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

Dan posebne molitve za jedinstvo kršćana proslavljen u Beogradu

U nedelju 5. maja, u crkvi svetih Ćirila i Metodija na Banovom brdu, svečano euharistijsko slavlje sa molitvom za jedinstvo kršćana predvodio preč. Marko Trošt, dekan Niškog dekanata i župnik župe Uzvišenja svetoga Križa u Nišu uz koncelebraciju o. Lojza Letonje, župnika župe svetih Ćirila i Metodija, o. Petra Taševa, duhovnog pomoćnika ove župe i vlč. Andreja Đuričeka.

Na samom početku misnog slavlja preč. Marko je prisutne vernike podsetio na praznik koji će Katolička crkva uskoro proslavljati – Duhove, istakavši da je “crkva zajedništvo braće u Duhu Svetom”.

U prigodnoj propovedi, preč. Marko govorio je o zajedništvu, jedinstvu kršćana, koje bi pre svega trebalo da se ogleda u ljubavi, u prihvatanju a ne u pronalaženju različitosti koje će kao konačnicu imati razilaženje, sukobljavanje i nerazumevanje.

„Zajedništvo počinje prvo tamo gde nas je Gospodin postavio, u konkretnom vremenu, u konkretnom gradu, konkretnoj državi i konkretnoj župi. Zajedništvo nije nešto spoljašnje, zajedništvo je uvek delo Duha Svetoga iznutra. Različitosti nisu razlog da zajedništvo ne postoji jer i kod Boga su tri Osobe potupuno različite ali su potpuno zajedno“, rekao je propovednik.

Zaključivši svoju propoved razmišljanjem o tome da se zajedništvo ne uči, da ono nije propisano zakonima i normama već je to život koji se živi iz dana u dan te da „zajedništvo među kršćanima nije teološko pitanje, zajedništvo među kršćanima je pitanje ljubavi koja nadilazi i prevazilazi sve granice, pa čak i granice različitosti.“

Na kraju misnog slavlja, vernici predvođeni sveštenicima, po nakani za jedinstvo kršćana, izmolili su prigodnu molitvu.

 

Marija Antonela Kanelić

FOLLOW US ON: