Homelokalne vestiDan posvećenog života proslavljen u Beogradskoj nadbiskupiji

Dan posvećenog života proslavljen u Beogradskoj nadbiskupiji

Blagdan Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u Hramu proslavljen je 2. februara u prijepodnevnim satima u Ordinarijatu Beogradske nadbiskupije. Ovaj dan je bio prigoda da se okupe članovi svih redovničkih zajednica i Bogu posvećenih osoba koje djeluju na području Beogradske nadbiskupije. Osim redovnika iz Družbe Isusove koji djeluju u Rezidenciji i župi Svetog Petra u Beogradu, franjevaca Bosne Srebrene koji djeluju u Samostanu i župi Svetog Ante, lazarista koji djeluju u župi Svetih Ćirila i Metoda, susretu su nazočile redovnice Kćeri kršćanske ljubavi svetog Vinka Paulskog, kao i pripadnici pokreta fokolara – Marijino djelo, koji djeluju u Beogradskoj nadbiskupiji.

Sam susret je započeo molitvom i pjevanjem zaziva Duha Svetoga. Nakon molitve mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup  i metropolit pozdravio je sve, a posebno novu poglavaricu sestara Kćeri kršćanske ljubavi, s. Bore Duhanaj i novog člana fokolara  Vytautasa Jasiukeviciusa. Izražavajući zadovoljstvo što su se okupili na Svjećnicu, pozdravio je i Velimira Martinovića, koji je urednik novog portala Beogradske nadbiskupije te mu predao riječ, da nazočnima predstavi portal.

Urednik portala Velimir rekao je da se portal nalazi na adresi www.paulus.rs i ukratko predstavio njegov cilj i svrhu. Također je govorio o tome koji će sve sadržaji biti na portalu, a sve nazočne zamolio da se uključe i da svojim doprinosom potpomognu rad portala. Portal će biti uglavnom na srpskom i jednim dijelom na hrvatskom jeziku. Cilj portala nije u tome „da samo prenosi sadržaje od drugih, nego da mi damo svoj doprinos i da kroz njega predstavimo Nadbiskupiju, jer to je naš prozor u svijet“, rekao je Velimir.

Susret je nastavljen predavanjem koje je održao p. Marijan Steiner, a sam vrhunac ovoga susreta ostvaren je u zajedničkoj svetoj misi u kapeli u Ordinarijatu.

Obred blagoslova svijeća i svetu misu predvodio je Nadbiskup uz koncelebraciju svih svećenika redovnika Beogradske nadbiskupije.

U prigodnoj propovijedi Nadbiskup je govorio o simbolima u liturgiji, naglasivši kako je potrebno cijeniti liturgiji sa svim znakovima koji upućuju vjernike na susret s Bogom. Nadbiskup je osvrnuo na evanđelje, na starca Šimuna, koji je pobožan i iščekuje dolazak, tako i redovnički zavjeti čistoće, siromaštva i poslušnosti trebali bi biti znak iščekivanja i nade da se Bog preko njih razotkriva u svojoj ljepoti i dolazak Kraljevstva Božjega već sada. Nadbiskup je govorio o Ani, istakavši kako je navedeno iz kojega je roda, iz Ašerova, a to je bilo najmanje pleme u Izraelu. Upravo iz tog najmanjeg plemena je osoba koja „najbolje i najustrajnije iščekuje Gospodina postom i molitvom“ rekao je Nadbiskup, i osvrnuvši se na današnju situaciju s duhovnim zvanjima kojih uvijek hvali, ali „naša malenost može pomoći da Crkva bude budna“ te „potrebno je da mi imamo duhovno iskustvo Boga i posredujemo ga mladima“, a ne opravdanjima kako nas je malo „ne živimo autentično kao Šimun i Ana“, rekao je Nadbiskup. Nadbiskup je zaključio kako malenost po broju ne znači ništa, nego velik je onaj koji nosi Boga.

KMC

FOLLOW US ON: