Homelokalne vestiDan posvećenog života. Susret s Bogom i jednih s drugima

Dan posvećenog života. Susret s Bogom i jednih s drugima

U Beogradu je proslavljen Dan Bogu posvećenih osoba. Tom prigodom nadbiskup Hočevar je u uvodnom pozdravu uputio čestitke sudionicima. Održano je predavanje o enciklici Laudato si, a susret je završen euharistijskim slavljem u kapeli Susreta u kući Ordinarijata

Uprkos mnogim preprekama i manjem odazivu, želja za zajedništvom i održavanjem susreta redovnika, redovnica i Bogu posvećenih osoba bila je jača. Na Svijećnicu 2. februara, kad slavimo Dan Bogu posvećenih osoba, susret je održan u Ordinarijatu Nadbiskupije. Većina redovnica i redovnika se zbog preventivnih mjera za sprečavanje širenja virusa odlučila da susret prati preko aplikacije Zoom-a.

Niko Hribar iz Pokreta fokolara, jedan od triju članova koji koordiniraju susret Bogu posvećenih osoba na teritoriju Srbije, predstavio je plan susreta i nakon toga predao riječ nadbiskupu mons. Stanislavu Hočevaru.

 

            Godina posvećena sv. Josipu

Uime čitave Katoličke Crkve u Srbiji nadbiskup je nazočnima uputio čestitke uz ovaj dan. Svima je zaželio da imaju unutarnju snagu i radost te naglasio da nije važno koliko nas ima, nego kakvi smo. Potaknuo je okupljene na razmišljanje o tome što za Bogu posvećene osobe znači ova godina, inače posvećena sv. Josipu, a proglasio ju je sam Sveti Otac. Istaknuo je da se radi o pitanju kako u većoj mjeri zaživjeti njegov doprinos sv. obitelji, pa time i čitavoj Crkvi, i kazao da upravo danas naše obitelji, Crkva i društvo trebaju takvog sveca kakav je sv. Josip. Poželio je da svaka zajednica redovnika i Bogu posvećenih osoba iskusi njegovu prisutnost. Uz želju da se ponovno susretnemo na jednom hodočašću i uživo doživimo duh sv. Josipa, nadbiskup nam je uputio obilje blagoslova.

 

            Enciklika Laudato si: »Tražiti rješenja ne samo u tehnologiji, nego i u promjeni čovjeka…«

Preko aplikacije Zoom-a uključilo se nekoliko redovničkih zajednica iz Vojvodine, među njima je bio i fra Zdenko gvardijan Franjevačkog samostana sv. Mihovila u Subotici koji je održao predavanje o enciklici Laudato si. Naveo je da se Papa tom enciklikom želio obratiti svim ljudima na svijetu, da se cijela ljudska obitelj ujedini u traženju održivog i cjelovitog razvoja, jer se ljudski korijeni zagađenja okoliša tiču svih nas i pogađaju sve nas. Fra Zdenko je dodao da smo u toj brizi za stvoreni dom ujedinjeni i s drugim Crkvama, da ekumenski patrijarh Bartolomej također ističe etičke i duhovne korijene ekoloških problema i naglašava da treba »tražiti rješenja ne samo u tehnologiji, nego i u promjeni čovjeka, jer ćemo se u protivnom baviti samo simptomima«.

Najdublje su međusobno povezane briga za siromašne i briga za zagađenje okoliša, rekao je fra Zdenko i naveo načine ponašanja koji izravno i bitno utječu na brigu za okoliš: izbjegavanje uporabe plastike i papira, smanjenje potrošnje vode, odvajanje otpada, korištenje javnog prijevoza ili međusobno dijeljenje troškova prijevoza jednim vozilom, sadnja novih stabala, gašenje nepotrebnog svjetla i brojne druge navike. Ne smijemo misliti da ti napori neće promijeniti svijet, istaknuo je predavač.

Povodom te teme kasnije se uključio fra Karoly Harmath iz Novog Sada govoreći o konkretnoj akciji u njihovoj župi kada su odlučili da odvajaju različit potrošni materijal za reciklažu, a prihod daju siromašnim obiteljima.

Fra Zdenko je također istaknuo da je Bog prisutan u svijetu jer se jednom zauvijek združio s našom Zemljom i Njegova nas ljubav stalno potiče pronalaziti nove putove.

 

            »Ovo je naš susret s Bogom i jednih s drugima…«

Nakon predavanja slijedila je sv. misa u kapeli Susreta u kući Nadbiskupije, koju je predvodio kancelar preč. Ivan Poleto. Podsjetio je kako je na taj dan prije 24 godine sv. papa Ivan Pavao II. ustanovio Dan Bogu posvećenih osoba i da je to prilika da se na euharistijskom slavlju kojem nazočavamo ponovno prisvijestimo našeg posvećenja Bogu. To je naš susret s Bogom i jednih s drugima. Taj dan je i susret Gospodina s Njegovim narodom, istaknuo je preč. Poleto. Pozvao je sve Bogu posvećene osobe da se upaljenim svijećama prisjete istine da je Gospodin svjetlost svijeta te pozvao na obnovu krsnih obećanja i da doista budemo svjetlo jedni drugima.

Vlč. Poleto se nakratko osvrnuo na proteklu godinu, punu iskušenja koja su osjetile i redovničke zajednice po cijelome svijetu, pa i sa smrtnim ishodima. Primijetio je kako se za vrijeme pandemije moglo iskusiti da je u svijetu sve prolazno: materijalne stvari, pa čak i naši bližnji, a zar nije poziv Bogu posvećenih osoba nenavezanost ‒ da bismo bili čisti i siromašni. Iz svega toga mogla bi se izvući važna poruka.

Bog nas nikad ne napuša i uvijek iznova poziva da budemo s Njime. Biti s Bogom i u Bogu ‒ to je pravi smisao našega života, istaknuo je preč. Ivan.

U ostvarenju svog proročkog poslanja pravi se apostol ne oslanja na velika ljudska i materijalna sredstva, nego na snagu Božje riječi koja je uvijek djelotvorna, ali i zahtjevna. Ako živimo siromaštvo, ono nas jednostavno povezuje i siromah je onaj u čiju se kuću rado dolazi jer se u njoj svi osjećaju slobodnima.

Živjeti po Evanđelju je suština našeg života ‒ biti Kristov svjedok svojim životom. Da bismo mogli ukazivati na lice Božje potrebno je stalno pročišćavanje, motivacija, ispravljanje načina evangelizacije i vraćanje Isusovu načinu apostolata, jer On nam garantira učinkovitost, vjerodostojnost i privlačnost, završio je svoje razmišljanje na sv. euharistiji preč. Ivan Poleto.

Robert Zajc

FOLLOW US ON: