Homelokalne vestiDimitrije je radije izabrao smrt nego zatajio Isusa Krista

Dimitrije je radije izabrao smrt nego zatajio Isusa Krista

Slavlje svetog Dimitrija u Srijemskoj Mitrovici

Svečanom euharistijom proslavljena je svetkovina sv. Dimitrija, đakona i mučenika u petak 26. oktobra u srijemskomitrovačkoj prvostolnoj crkvi – manjoj bazilici Sv. Dimitrija. Misu je predvodio krčki biskup Ivica Petanjak u zajedništvu s domaćim biskupom Đurom Garparovićem, đakovačko-osječkim nadbiskupom i metropolitom Đurom Hranićem, požeškim biskupom Antunom Škvorčevićem, beogradskim nadbiskupom i metropolitom Stanislavom Hočevarom, subotičkim biskupom Ivanom Penzešom, te apostolskim egzarhom za grkokatolike u Srbiji i Crnoj Gori Đurom Đuđarom. Slavlje je uveličalo 40-ak svećenika i đakona iz Srijema i Hrvatske, a odazvao mu se veliki broj vjernika iz srijemskih župa koji su u zajedništvu s domaćinima proslavili nebeskog zaštitnika Srijemske biskupije. Na misi su bili i predstavnici Srpske pravoslavne Crkve, predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Republici Srbiji kao i predstavnici lokalne građanske vlasti. Ovogodišnja proslava Dimitrijeva ostat će obilježena biskupijskim hodočašćem Krčke biskupije pod geslom „Putevima svjedoka vjere i domoljublja“. Oko 500 hodočasnika Krčke biskupije, predvođenih njihovim pastirima, hodočastilo je ovom prigodom u središte Srijemske biskupije. Ovim hodočašćem upoznali su se sa Srijemskom biskupijom, te vjerskim životom Srijemske biskupije. Na početku je domaći biskup Gašparović, pozdravljajući sve, uputio riječi dobrodošlice, te izrazio svoju iskrenu radost zbog samog događaja i slavlja, kao i zbog zajedništva s hodočasnicima iz Krčke biskupije.

Biskup  Petanjak, govoreći o prvim vremenima Crkve, osvrnuo se na činjenicu da je nekadašnji Sirmium bio rasadište vjere, te širenja Kristove Riječi okolnim krajevima. U tom, za kršćane veoma opasnom vremenu, djelovao je i sv. Dimitrije, đakon, svetac čiji dan danas slavimo. On je, kao i mnogi drugi vjerni svjedoci, radije izabrao smrt, nego zatajenje Isusa Krista.

U svome duhovnom rastu trebamo se vratiti na izvore, na Izvor. To nije jednostavno preslikavanje nečijeg života na svoj život ili onog vremena na naše vrijeme. Izvor je uvijek isti, ali na tom izvoru uvijek teče nova voda. Zato se i zove izvor jer je uvijek svježi i uvijek novi, makar je isti. Kad bi na izvoru bila ista voda postala bi žabokrečina i nitko je ne bi poželio piti. Vratite se na svoje izvore i na vrijeme prvih mučenika, znači vratite se njihovom oduševljenju i njihovom zanosu, poručio je biskup Petanjak

Svečano liturgijsko pjevanje animirao je mješoviti zbor župe svetog Dimitrija iz Srijemske Mitrovice, pod vodstvom s. Cecilije Tomkić. Slavlje je nastavljeno bratskim stolom u župnome dvoru, te u župnim prostorijama.

(preuzeto sa sajta Srijemske biskupije)

FOLLOW US ON: