HomeNadbiskupovi govoriDobrotvorni koncert. Nadbiskupov uvodni pozdrav

Dobrotvorni koncert. Nadbiskupov uvodni pozdrav

DOBROTVORNI KONCERT

MARIJANUM, 24. 10. 2019.

 

Uvodni pozdrav nadbiskupa mons. Hočevara

Oktobar mesec, u čijem predivnom sjaju svi radosno uživamo, obogaćuje nas ne samo premnogim nijansama boja zrelosti, nego i – barem našu Beogradsku nadbiskupiju – bogatstvom istorijskih odluka i događaja. Ovo sveto zdanje – koje nas je večeras okupilo a posvećeno je Najlepšoj čitavog ljudskog roda – plod je jedinstvenih istorijskih, religijskih i kulturoloških činilaca. Zadivljen sam kako je Božja promisao vodila pojedince, grupe, narode, crkvene zajednice i umetnike, da bi ovde mogao da nastane splet različitih sinergija i veliko – ali nikad dovršeno – Božje svetilište. Ne samo što nije dovršeno, nego ga, naprotiv, sa svih strana izjeda rak vlage. Čak i kraljica svih instrumenata – veličanstvene orgulje – sa svojim predivnim harmoničnim zvucima ne može da protera tog podmuklog neprijatelja zdravlja ovoga hrama.

Upravo zato, uvaženi svi vi prisutni, večeras sudelujemo u predivnom prazniku harmonije solidarnosti i događaju zajedništva kroz pojanje Beogradskih madrigalista!

Dok svima vama, poštovani učesnici ovog umetničkog doživljaja, upućujem najlepše pozdrave i zahvalnost, protagonistima ove večeri – Beogradskim madrigalistima – od srca pak čestitam na velikodušnosti, umetničkom zanosu i radosnoj spontanosti.

Dragi gospodine dirigente Aleksandre Brujiću, poštovani solisti – gospođo Majo Janušić i gospođo Natašo Rašić, kao i gospođice Ano Bošković na orguljama – dobro došli i hvala vam!

Svi mi okupljeni kao pažljivi poklonici muzike želimo da u sebi samima, u svojim zajednicama i društvima probudimo snažnu volju da se ništa od onog što je izgrađeno ne samo ne poruši, nego da se rascveta, ojača i u skladu s vremenom napreduje.

Stoga radosno pozdravljam sve vas uvažene goste ove večeri, vas koji želite da podržite naša iskrena nastojanja. Budući da građani Beograda ovu crkvu rado određuju kao francusku, večeras s posebnom pažnjom i zahvalnošću pozdravljam Njegovu ekselenciju gospodina Žan-Luja Falkonija i želim da prijateljstvo među svima nama uvek raste i napreduje.

Mi u Crkvi smatramo da ambasadori važnih zemalja mogu da daju poseban doprinos našoj najelementarnijoj želji: želji za širokim uspostavljanjem kulture mira, solidarnosti, pomirenja i saradnje. Zato toplo pozdravljam njihove ekselencije ili zamenike.

Posebno smo ponosni što Uprava za Crkve i verske zajednice Ministarstva pravde Republike Srbije spremno prati naša nastojanja. Njen direktor gospodin dr Mileta Radojević s posebnom pažnjom šalje nam svog zamenika gospodina Gavrila Grbana. Pozdrav i hvala!

Zahvalno pozdravljam sve predstavnike institucija… grada… preduzeća, medijskih kuća.

Naša braća sveštenici, redovnici, redovnice, Bogu posvećene osobe i vernici uvek su tu kao venac na glavi naše mesne Crkve.

Svestan sam ograničenja da nikako ne mogu da iskažem dostojno priznanje i uputim pozdrave svakom pojedincu ili predstavniku zajednice koja želi da bude u službi opšteg dobra – bonumcommune. Istorija nas uverava da su upravo te skromne i tihe ličnosti – često upravo one „siromašne udovice“ iz Evanđelja – ono bogatstvo koje daje garanciju našoj nadi i rasplamsava našu veru.

Ovim putem izričem iskrenu zahvalnost upravo tim velikodušnim osobama čija „levica ne zna šta čini desnica“. Živimo, naime, u dubokom ubeđenju da su takva srca nosioci nade i graditelji budućnosti, pa i graditelji budućnosti ovog posebnog proročkog znaka smeštenog na Neimaru u Beogradu – Marijanuma. Neka upravo Ona, Bogomajka, pohodi sve vas!

Svima nama želim ugodno veče zajedništva i nade.

(kmc)

FOLLOW US ON: