Homelokalne vestiDoček Svetog Nikole u Beogradu

Doček Svetog Nikole u Beogradu

Vreme adventa, u kojem s iskrenom radošću u srcima iščekujemo rođenje Spasitelja Sveta, ove godine je po tradiciji obeleženo i svečanim danom posvećenim Svetom Nikoli, kojeg su deca beogradskih župa dočekivala u subotu 9. 12. 2017. godine.

Snežnog i hladnog zimskog dana, mališani su se s roditeljima okupili u Crkvi Krista Kralja na svetoj misi koju je predvodio beogradski nadbiskup preuzvišeni mons. Stanislav Hočevar uz koncelbraciju mons. Aleksandra Kovačevića, fra Ilije Alandžaka i vlč. Leonida Bevze.

Rečima »Velikodušnost je to da dijelimo kao Bog«, preuzvišeni je, između ostalog izrečenog u homiliji, mališane okupljene u crkvenom zdanju Krista Kralja podsetio na vrednost nesebičnog darovanja sebe drugima, isto onako kako je to činila Blažena Djevica Marija. »Crkva je predio Božje prisutnosti i kad ulazimo moramo biti čista srca«, naglasio je mons. Hočevar, ukazujući na iskrenost i čistotu po kojima moramo da budemo poput dece ‒ čisti i neokaljani, otvorenih srca spremnih da osete svetlost ljubavi Božje, da kao Blažena Djevica Marija, kao Sveti Nikola, možemo da idemo u susret bližnjima s potrebama.

Posle svete mise dečica i njihovi roditelji okupili su se u dvorani Crkve Krista Kralja, gde su maleni učenici veronauke iz župa Krista Kralja i Svetog Ante izveli prigodni program ‒ predstavu, recital i nekoliko muzičkih numera. Ispunjeni radošću, mališani su s oduševljenjem dočekali Svetog Nikolu, koji im je podelio poklone, u čemu mu je svojim nesebičnim učešćem pomogao i Suvereni red malteških vitezova, koji je takođe pripremio darove mališanima.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: