Homelokalne vestiDrugi dan trodnevnice za Veliku Gospu kao poziv u Marijinu školu života

Drugi dan trodnevnice za Veliku Gospu kao poziv u Marijinu školu života

Drugoga dana trodnevne duhovne pripreme za svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, u subotu, 13. augusta, večernje euharistijsko slavlje u beogradskoj katedrali predvodio je fr Marin Golubović, dominikanac, ovogodišnji mladomisnik, a suslavili su fra Ilija Alandžak, dekan beogradski i župnik župe sv. Ante Padovanskog u Beogradu, vlč. Ivan Marković,  župnik u Vuki i vlč. Mihael Sokol, katedralni župnik i rektor Marijanuma.

Odgovornost za odgoj djece i mladih

Predvoditelj euharistijskoga slavlja u prigodnoj propovijedi, osvrnuvši se na pročitano evanđelje dana, pozvao je napose roditelje da svoju djecu iskreno i s puno duha odgajaju ne samo životno već i u vjeri jer su to upravo obećali u činu sakramenta krštenja svoje djece. Istaknuo je veliku potrebu roditeljske ljubavi koja je prevažna u odgoju svakoga djeteta naglasivši kako ona treba biti bezuvjetna ali i potpuno odgovorna. Pozvao je roditelje da mole za svoju djecu, ali i da mole s njima. Ništa nije toliko slično Bogu koji je jedini darovatelj života, kao što je to roditeljstvo: biti majkom, biti ocem. Jedino roditelji daju život iz svoga tijela, formiraju savjest, oblikuju vrijednosni sustav i usađuju životnu mudrost svome djetetu“, istaknuo je propovjednik rekavši kako djeca trebaju dobre uzore u svojim roditeljima pozvavši sve da uđu u Marijinu školu života naglasivši kako su se upravo u Svetoj Obitelji sloboda i poslušnost prožimale na pravi i zdrav način. Povezavši sliku iz evanđelja kada se Isus kao dijete izgubio u hramu, tj. u njemu ostao, propovjednik je naglasio kako Isus nije bio buntovnik u hramu već upravo onaj koji sluša istom onom poslušnošću koja ga je vodila ka križu i uskrsnuću. Pozvao je sve okupljene na poslušnost Riječi Božjoj upravo onako kako je toj Riječi bila poslušna i sama Blažena Djevica Marija.

Proslava Velike Gospe

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije u Beogradu, Hadži Milentijeva 75, u ponedjeljak 15. augusta 2022. godine slavi svoju godišnju svetkovinu Uznesenje Blažene Djevice Marije – Veliku Gospu. Središnje euharistijsko slavlje u 10.00 sati predvodit će mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a za vrijeme euharistijskoga slavlja biti će i blagoslov ruža. Uoči mise u 9.15 sati započinje krunica, a za vrijeme krunice prigoda je za sakrament ispovijedi. Euharistijsko slavlje u 18.00 sati na Veliku Gospu predvodit će vlč. Andrej Đuriček, veliki penitencijar Beogradske nadbiskupije.

Posveta katedrale, godišnje klanjanje i procesija…

U nedjelju 14. augusta dan je posvete katedrale, a ujedno je to i dan godišnjeg župnog klanjanje pred Presvetim. Presveto će biti izloženo sve do 17.00 sati kada će biti blagoslov s Presvetim. U 17.15 sati  je molitvu krunice s razmatranjima otajstava predvodi mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup i metropolit, a svečano euharistijsko slavlje u 18.00 sati, nakon kojega će biti i procesija s kipom Blažene Djevice Marije, predvodi mons. Fabijan Svalina, biskup koadjutor srijemski. I prva dva dana trodnevne duhovne pripreme biti će molitva krunice u 17.15 sati, a za vrijeme krunice je i prigoda za sakrament ispovijedi.

Svi koji posjete katedralu od nedjelje 14. augusta uvečer pa do ponedjeljka 15. augusta uvečer, mogu zadobiti potpuni oprost uz propisane uvjete: ispovijed, pričest, molitva Vjerovanja te molitva Očenaša na nakanu Svetoga Oca Franje.

FOLLOW US ON: