Homelokalne vestiECCE EGO, MITTE ME!

ECCE EGO, MITTE ME!

Proslava dana Sv. Franje Saleškog

U petak 24. 1. 2020, urednici, saradnici, novinari i dopisnici Katoličkog medija centra Beogradske nadbiskupije i lista Blagovest proslavili su dan svog nebeskog zaštitnika Sv. Franje Saleškog svečanim euharistijskim slavljem koje je u Crkvi Krista Kralja, uz koncelebraciju fra Ilije Alandžaka, vlč. Ivana Poleta, vlč. Mihaela Sokola, mons. Marka Čolića i mons. don Aleksandra Kovačevića, predvodila njegova preuzvišenost monsinjor Stanislav Hočevar, nadbiskup i metropolit beogradski.

Samom misnom slavlju prethodilo je zanimljivo predavanje gđe Jelene Jorgačević Kisić, novinarke nedeljnika Vreme i religiologa, posvećeno temi »Budućnost medija«. Tokom izlaganja ona nas je provela kroz ključne momente u vezi s medijima današnjice. Uočavajući prednosti i mane medija, susreli smo se i s nekim od danas ključnih termina kao što su fake news, clickbait… Takođe smo razgovarali o otvorenosti Crkve prema medijima i samoj njihovoj saradnji i odnosu, pri čemu nam je gđa Jorgačević Kisić kroz svoja iskustva predočila na čemu bi Crkva trebalo da radi u tom odnosu s medijima.

Svečano misno slavlje započeto je uvodnim pozdravnim govorom direktora Katoličkog medija centra i urednika lista Blagovest prečasnog Ivana Poleta, u kojem je izrazio veliku zahvalnost monsinjoru Marku Čoliću za njegovo nesebično zalaganje tokom trinaestogodišnjeg uređivanja lista. Nastavljajući u tom tonu, prečasni Poleto je rekao: Svim članovima Katoličkog medija centra želimo sretan dan Sv. Franje Saleškoga, zaštitnika sredstava društvene komunikacije. Želim da naše medijsko djelovanje bude u službi istine, dijaloga i u korist dostojanstva svakog čovjeka, na izgradnju zajedništva i napretka u Crkvi i u društvu. Dijalog u duhu istine, prihvaćanja i milosrđa, rast u novinarskoj izvrsnosti i odgovornosti za izgovorenu i napisanu riječ ‒ sve su to poticaji koje pred nas stavljaju crkveni dokumenti o medijima. Djelujući u duhu evanđeoskih vrijednosti i na temelju novinarske etike, naše glasilo Beogradske nadbiskupije Blagovest, naš internetski portal i Facebook-stranica neka budu mjesta susreta, uvažavanja i prihvaćanja – slušanja drugoga i drugačijega, kako nas koji radimo u medijima poziva i sam papa Franjo!

Rečima: »Kad god slavimo euharistiju, otkrivamo da nas život daleko nadilazi, prevazilazi. Da smo, dakle, uronjeni u neko otajstvo«, započeo je svoju nadahnutu homiliju preuzvišeni mons. Stanislav Hočevar, kojom je prisutne podsetio da nam je Božja pomoć u svemu potrebna, posebno danas kad je, kako je naglasio, »sedmi dan Molitvene osmine za jedinstvo kršćana«. Treba, naime ‒ ne samo za jedinstvo kršćana, nego za sve u našim životima ‒ »moliti se, žrtvovati, otvarati se Božjim načinima, dati se Bogu na raspolaganje, biti oruđe u Božjim rukama«. A u tome primer treba da nam bude i Sv. Franjo Saleški, taj izvandredni biskup, crkveni naučitelj koji je kao »mladi svećenik, u vrlo teško vrijeme odgovarajući na Božji poziv, svome biskupu rekao: ECCE EGO, MITTE ME!Oče biskupe, ako vam se tako čini, pošaljite mene!«, naglasio je mons. nadbiskup i dodao da se upravo zato »uz čestitanja i zahvaljivanja Bogu, žarko utječemo zaštiti svetog Franje Saleškoga«. Naime, kao Sv. Franjo treba dopusti Svetom Duhu da nas nadahnjuje i vodi, da bismo mogli da postanemo oruđe u rukama Gospoda, a onda ćemo zaista ići putem »napredovanja u zrelosti i svetosti«, zaključio je svoju homiliju preuzvišeni otac nadbiskup.

(M.A.K./kmc)

FOLLOW US ON: