HomevestiEkumenski carigradski patrijarh Bartolomej I.: Prihvat valja shvaćati kao integraciju

Ekumenski carigradski patrijarh Bartolomej I.: Prihvat valja shvaćati kao integraciju

Na slici: Papa Franjo i ekumenski carigradski partrijarh Bartolomej I.  (Vatican Media)

Potrebna je temeljna zauzetost Crkvi kroz njihove sveučilišne ustanove kako bi se stvorila nova svijest u svjetskim ustanovama u kojoj bi kriterij profita prepustio mjesto održivom gospodarstvu koje poštuje okoliš koji trebamo ostaviti budućim generacijama.

Iznenađenje za sve nazočne u petak 21. juna na susretu s papom Franjom na Papinskom teološkom fakultetu Posillipo u Napulju bila je vijest koju je dekan fakulteta, otac Di Luccio istaknuo u svom pozdravnom govoru, o pismu koje je 16. juna primio od ekumenskog carigradskog patrijarha Bartolomeja I., koji se na taj način idealno sjedinio s Papom koji mu je pak zahvalio, odajući mu veliko priznanje na današnji dan posvećen temama mira, bratstva, prihvata i dijaloga u brizi za zajednički dom.

Bartolomej je u pismu pozdravio Papu s kojim ga povezuju te teme i osvrnuo se na Mediteran koji je kolijevka civilizacije, jezika, kultura i vjera koje su sposobne za razmjenu i međusobnu povezanost, a temeljne su za rast naroda. Mediteran je doživio doprinos kršćanstva, židovstva i islama kako bi pronašao načine zajedništva i suživota, no čini se da je danas drugačije – napisao je Bartolomej.

Danas, u raznim dijelovima svijeta, ‘Mare nostrum’ postalo je granica koja se ne smije prelaziti; međutim, kršćanstvo je najveći izraz dobrodošlice – napisao je patrijarh i napomenuo – Napetosti koje su nastale u previše zemalja upravo zbog prihvaćanja najslabijih postavljaju Crkvama nova pitanja. Prihvat ne može biti samo pomoć, mora uzeti u obzir istinu i pravdu kako bismo razumjeli uzroke, liječili učinke i svjedočili o opasnosti od starih i novih robovanja ljudi koja se skrivaju pod pojmovima dobrote i neograničene slobode, čije posljedice pogađaju i kršćane.

Migracije stvaraju siromaštvo i netrpeljivost – napisao je Bartolomej i istaknuo – Potrebna je temeljna zauzetost Crkvi kroz njihove sveučilišne ustanove kako bi se stvorila nova svijest u svjetskim ustanovama u kojoj bi kriterij profita prepustio mjesto održivom gospodarstvu koje poštuje okoliš koji trebamo ostaviti budućim generacijama. Treba nam gospodarstvo koje čovjeku daje dostojanstvo, oslobađa sukoba, poštuje posebnosti naroda i poboljšava njihove uvjete.

Naprotiv, pojam prihvata predstavlja veliku opasnost, jer više nije shvaćen kao evanđeoska zapovijed, nego kao navala naroda na druge narode. Navala je negativan pojam koji ne nestaje iz zajedničkog osjećaja, a taj se osjećaj mora izbjegavati i u našim Crkvama. Dakle, potrebno je brižno preispitati način prihvata, jer važno je prihvaćanje, a osobito kako prihvaćati poštujući mjesno stanovništvo. Prihvat mora postati integracija, ali nikada sinkretizam – zaključio je ekumenski patrijarh Bartolomej I.

(rv/kmc)

FOLLOW US ON: