Homelokalne vestiEkumenski susret zborova crkvenog pjevanja

Ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja

U Zemunu je 20. oktobra održan sedmi Ekumenski susret zborova crkvenog pjevanja pod pokroviteljstvom Vlade Srbije i bolnice Belmedic iz Beograda. Subota navečer obilježena je susretom šest zborova koji pripadaju različitim kršćanskim zajednicama. Svi su izvodili pjesme pjevane u Crkvama kojima pripadaju. Na početku koncerta, prepunu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u kojoj se tražilo mjesto više te same izvođače pozdravila je g. Renata Nađ rekavši: »Ovaj se skup po sedmi put organizira s evanđeoskim geslom ’Kao što si Ti, Oče, u meni i ja u Tebi, tako neka i oni u nama budu jedno…’«

Također je dodala: »Želja nam je da, kad govorimo o jedinstvu kršćana, potaknemo sve kršćane da dublje žive Evanđelje, više se zalažu za poziv Kristov da budemo apostoli današnjeg vremena i da u današnjem vremenu budemo nositelji ljubavi, mira i radosti. Upravo u tom poštovanju nastojimo danas ovdje, vama dragi gosti, iznijeti svojom pjesmom svu ljepotu različitosti i prikazati je na slavu presvete Bogorodice…«

Koncertu je prisustvovao mons. Stanislav Hočevar, beogradski nadbiskup, koji je pozdravivši sve učesnike zahvalio Bogu što se toliki broj izvođača, vjernika i ljudi dobre volje okupio na jednom mjestu i pozvao ih je da znaju cijeniti druge u njihovoj različitosti. Sam je iskazao zadovoljstvo zbog prisustvovanja koncertu i time što su izvođači vrhunski otpjevali zadane kompozicije, sve ih je pohvalio i zaželio da se vidimo i iduće godine.

U pozdravu koji je uputio svim prisutnima, župnik vlč. Jozo Duspara istaknuo je da Župa Zemun, propovijedajući i naviještajući Evanđelje, želi dati svoj doprinos Kristovoj zapovijedi »Pođite po svem svijetu, naviještajte Evanđelje«, a ono je prvenstveno radosna poruka spasenja za sve ljude, jer smo svi djeca Božja. Bog nas sve treba. Zato smo i danas tu da svojom pjesmom veličamo Boga…

Kako je uobičajeno, koncertu su nazočili predstavnici svih kršćanskih zajednica koji su se također obratili okupljenima i pozvali ih da budu nositelji i širitelji osnovnih poruka Evanđelja, tako potrebnih današnjem čovjeku.

Ove je godine koncert bio obogaćen prisustvom pjevačkog zbora »Zvon« iz Dobrinja s otoka Krka. Njihovo sudjelovanje, kao i iznimno dobro izvođenje pjesama, oduševili su sve prisutne, kojima se biranim riječima obratio načelnik ostrvske općine g. Neven Komadina, doputovavši zajedno sa zborom i njihovim voditeljem g. Rankom Pavačićem. Tijekom dvaju dana boravka gosti su posjetili Beograd i Zemun, gdje su se susreli s predstavnicima Zajednice Hrvata Zemuna i bili njihovi gosti. Gospodin Neven Komadina je također pozvao zemunski zbor da bude gost u općini Dobrinji, što je s radošću prihvaćeno.

Nakon koncerta svi izvođači i prisutni su u župnoj dvorani i dvorištu nastavili druženje i pokazali kako je lijepo graditi zajedništvo u različitosti, poštujući i cijeneći čovjeka kao Božje djete, kad se s ljubavlju pristupa svakom čovjeku.

Ove su godine sudjelovali mješoviti župni zbor »Sv. Cecilija« rimokatoličke crkve Uznesenja BDM iz Zemuna pod ravnanjem Mine Bošnjak, mješoviti hor »Tilia« pri slovačko-evangeličkoj crkvi iz Stare Pazove s dirigenticom Anom Đurđević, mješoviti hor »Harmonija« Grkokatoličke parohije Sv. apostola Petra i Pavla i Rusinskog kulturnog centra iz Novog Sada pod ravnanjem prof. Suzane Gros-Marković, pjevački zbor »Zvon« iz Dobrinja na otoku Krku u Hrvatskoj s dirigentom Damirom Smerdelom, Gradski hor Beograd iz Beograda s dirigentom Milanom Mikom Aćimovićem te »Merry Gospel« hor iz Beograda pod ravnanjem Marije Kuburić-Borović.

(P.D./kmc)

FOLLOW US ON: